U trendu

Upozoravajući znaci koje vam penis šalje, mogu vam spasiti život

Šta vam penis poručuje?

„Vaš penis je sjajan barometar opšteg zdravlja“‘ – kaže dr. Kevin Bilaps, profesor urologije sa medicinskog fakulteta Univerziteta Džons Hopkins. Tako je: vaš je „veseljko“ ujedno i zvono za bolest, prenosi slobodnadalmacija.hr.

1. Često postajete “mekani”

Ako češće od jednom-dvaput mesečno budete labavi u spavaćoj sobi, to bi moglo značiti da niste svim srcem u tome: australijska studija pokazala je da je rizik od razvoja koronarne bolesti u roku od 10 godina, 65 odsto viši kod muškaraca sa umerenom ili teškom erektilnom disfunkcijom, u poređenju sa muškarcima koji nemaju problema sa erekcijom.

2. Libido “zapinje”

Opstruktivna apnea u spavanju, poremećaj je kod kojeg su u snu disajni putevi blokirani, i to bi vam moglo smanjiti želju za seksom. Nemački naučnici su otkrili su da muškarci sa najnižim nivoom kiseonika u krvi, tokom noći navode 11 odsto niži nivo potrebe za seksom u poređenju sa muškarcima koji dišu normalno. Apnea može sniziti testosteron i tako uticati na erekciju.

3. Urin nije žut, nego crvenkast

Crvenkasta boja mlaza znak je za uzbunu.

“Krv može biti znak bolesti prostate, bešike ili bubrega, pa treba doznati odakle krv potiče” – kaže dr. Bilaps.

Sa druge strane, krv u spermi tokom polnih odnosa najčešće ne znači neku opasnost, kaže dr. Erik Klajn, direktor Instituta za urologiju i nefrologiju Glikman na Klinici Klivlennd. Ipak, zamolite lekara da proveri. Mogli biste imati prostatitis, upalu prostate koju često uzrokuje ešerihija.

4. Vrh je crven i natečen

Mislimo na upalu, crvenilo i bol. Zove se balanitis, a po pravilu ga uzrokuju bakterije, virusi ili gljivice, najčešće kao posledicu ne baš besprekorne higijene, kaže dr. Paduh. Možda će vam trebati krema ili antibiotik. A usput neka vam izmere šećer u krvi. naučnici iz farmaceutske kompanije Bristol-Myers Squibb, otkrili su da osobe sa šećernom bolesti gotovo tri puta češće od zdravih, imaju balanitis.

5. Niste osetljivi kao pre

Tupo oruđe moglo bi biti znak loše ishrane. Pobrinite se da svakog dana konzumirate barem 2,4 mikrograma vitamina B12 iz mleka, junetine i plodova mora ali i 400 mikrograma folata iz spanaća i pasulja. Čak i blago povišen šećer nakon osam sati posta može uticati na osetljivost penisa, kaže dr. Paduh.

6. “Žuborite” češće nego obično

Verovatni uzrok problema sa odvodom je benigna hiperplazija prostate, stanje koje retko uzrokuje probleme pre 40. godine života, ali zahvata do 90 odsto muškaraca između 70 – 80 godina. Kad vam prostata naraste, pritisne cevčicu koja vodi urin napolje iz tela, pa vam se stalno ide u toalet. Vaš bi vam doktor mogao prepisati alfa-blokatore, tablete koje pomažu sa hiperplazijom prostate (a katkad i krvnim pritiskom) tako što opušta glatke mišiće.

7. Erekcija krivi penis pod čudnim uglom

Stojko vam je skrenuo? Možda ste jedan od 23 odsto muškaraca starijih od 40 koji dobiju Pejronijevu bolest, stanje kod kojeg penis u erekciji u bilo kojem smeru zaokreće pod uglom većim od 30 stepeni. To se dogodi kad kolagen obloži vezivno tkivo oko spužvaste unutrašnjosti penisa. Uzrok može biti genetski ili znak previše ili premalo seksualne aktivnosti. Razmislite i o kontroli šećera u krvi. Visok nivo glukoze menja matične stanice u penisu pa se podstiče stvaranje naslaga kolagena.

8. Proizvodite manje ejakulata ili nema orgazma

Ne štrcate, nego kapljete? Za to bi krivac mogao biti nizak testosteron.

– Testosteron pomaže u proizvodnji semena i što više semena imate, to sa većom silinom ejakulirate – kaže dr. Paduh. Uzrok vaših problema možda je i u lekovima: gotovo trećina muškaraca koji uzimaju neke antidepresive iskuse probleme sa postizanjem orgazma. Pitajte doktora može li vam smanjiti dozu ili promeniti lek.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)