U trendu

Upozorenje: Ovi lekovi UNIŠTAVAJU srce, a pijemo ih zbog stomaka

Lekovi protiv gorušice štete srcu.

Postoji neki lekovi i preparati koji dok „leče“ jednu boljku, nanose štetu nekom drugom organu ili pogoršavaju neko drugo hronično oboljenje. Takvi su pojedini lekovi protiv gorušice jer njihovom redovnom upotrebom se narušava nivo magnezijuma u organizmu. A to nikako nije dobro za srce.
„Kada ih uzimate duže vreme, oni ometaju apsorpciju magnezijuma“, objašnjavaju stručnjaci sa Kraljevskog koledža u Londonu. „Kao rezultat, nivo magnezijuma je snižen što može biti veoma opasno po zdravlje.“

Lekari su objasnili da deficit ovog minerala prati i smanjen nivo kalcijuma i kalijuma, što je takođe veoma opasno za srčani mišić. Pored toga, povećava se rizik od svih vrsta anemije i srčanog udara.

O tome koliko je magnezijum važan za zdravlje, svedoče i brojne studije. Pa tako, ovaj mineral je od ključne važnosti za mnoge telesne funkcije, uključujući regulaciju visokog krvnog pritiska.

Studije su pokazale da se kod učesnika koji su primali 300-500 mg dodatnog magnezijuma tokom dva do tri meseca poboljšao krvni pritisak u poređenju sa učesnicima koji su uzimali placebo. Studija je obuhvatila 34 klinička ispitivanja nad više od 2.000 ljudi i otkrila snažnu vezu između unosa magnezijuma i smanjenja pritiska.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar