U trendu

Uradite ovo i nećete više razmišljati o tome da li ste zaključali stan, isključili šporet, peglu – tvrde psiholozi

Ako imate problema s konstantnom potrebom da proverite jeste li ugasili šporet, svetlo, peglu, jeste li zatvorili gas, prozore i slično, spasiće vas ovaj trik koji ne može biti jednostavniji.

Fotografišite ugašeni, šporet ili peglu isključenu iz struje pa kada vam pomislite da to niste napravili, samo pogledajte u mobilni telefon.

Konstantno proveravanje ima svoju dijagnozu
Radi se o opsesivno-kompulzivnom poremećaju koji se može ispoljavati na razne načine, a jedan od njih je i stalna potreba za proveravanjem je li u kući sve ugašeno, jesu li ulazna vrata zaključana…

Normalno je da vam ponekad padne na pamet da možda nešto nije isključeno pa odete da proverite, ali ako je to već postao obrazac ponašanja i radnje koje se stalno ponavljaju, tada je reč o opsesivno-kompulzivnom poremećaju. Od ovog poremećaja pati dva do tri odsto ljudi.

Na internetskoj stranici Privatne psihološke prakse „KBT opcija“ objasnili su da je to zapravo kombinacija opsesije i kompulzije:

– Opsesije su neugodne misli, slike, nagoni ili impulsi (impuls je iznenadni osećaj da će se dogoditi nešto strašno) koje mogu izazvati jaku teskobu. Uobičajene opsesije uključuju strahove o zaraze prljavštinom, bakterijama, virusima itd. Tu su i brige o nezaključanim vratima, neugašenom šporetu zbog čega će kuća izgoreti ili će u nju biti provaljeno… Kompulzije su, s druge strane, ponavljajuća ponašanja (a mogu biti i misli), nešto što osoba čini kako bi se osetila bolje – pojasnili su.

– Mnogi vrlo uspešni i poznati ljudi imaju OKP. Štaviše, iste one osobine ličnosti koje održavaju OKP i donekle su s njim povezane su i one koje su važne za uspeh: preteran osećaj odgovornosti (i za sebe i za druge), savesnost, perfekcionizam, posvećenost poslu i ciljevima, ogromna potreba za kontrolom, poštovanje pravila i slično – objasnili su na ovoj stranici.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar