U trendu

Urastao nokat – joj, to boli! (1)

Ukoliko vam se makar jedan jedini put desilo da imate problema sa uraslim noktom na nožnom prstu (uglavnom to bude na palcu, s jedne strane, ali nekad bude i na obe strane, na više prstiju), znate koliko je to neprijatna pojava – boli, nekad stvarno puno, hod je otežan, nekad bude nemoguće obuti cipelu. Ukoliko slučaj spada među one lakše, to se može rešiti oblogama i kupkama, ali ako se upala proširi, hirurški zahvat postaje neophodan. Pored klasičnog hirurškog zahvata, danas se primenjuje i CO2 laser – tu nisu potrebni rez ni šavovi.
Za početak: zašto nokat uopšte urasta i zašto to toliko boli? Boli jer se radi o upalnom procesu – deo nokta uraste u okolnu kožu, to jest u vezivno tkivo uz nokat. Tada se pojave crvenilo, otok i bol, i ako se ne reaguje, može doći i do razvijanja granuloma (bolni čvorić koji lako prokrvari). Može se pojaviti i gnojni sadržaj, što znači da je došlo do bakterijske ili gljivične infekcije. Što se tiče toga zašto nokat urasta, ima nekih faktora koji to pospešuju. To može da bude stvar nasleđa – slabi i meki nokti često nepravilno izrastu, a to je nasledna osobina. Zato, ukoliko vaši roditelji imaju problema sa urastanjem noktiju, ne bi bilo loše da povremeno posetite hirurga ortopeda da bi se problem rešio na vreme.
Pored nasleđa, i neki nepravilni postupci mogu dovesti do urastanja noktiju. Uska cipela, naročito ako je špicastog oblika i od tvrdog materijala, vrlo često (ma koliko neke sezone bila u trendu) uzrokuje urastanje nokta, jer gura nokat u okolnu kožu. Adekvatna obuća treba da odgovara obliku stopala i da bude od mekane kože; prsti ne treba da dotiču vrh cipele, a potpetica ne bi trebalo da bude viša od tri-četiri centimetra. Još jedna česta greška zbog koje urastaju nokti jeste nepravilan pedikir – kada se nokti ne seku ravno, već zaobljavaju; osim toga, nokte na nogama ne treba seći ni suviše kratko.
Još nešto: ima nekih „rizičnih grupa“, to jest ljudi koji su u većoj opasnosti od urastanja noktiju nego ostali. To su deca (tkiva su im mekša), trudnice (težina tela više opterećuje stopala), sportisti (naročito ako se radi o borilačkim sportovima ili fudbalu), osobe koje se bave klasičnim baletom (stopalo je nepravilno opterećeno težinom tela), osobe sa urođenim anomalijama u anatomskoj građi stopala (slučajevi kada je palac zakrenut prema spolja ili prema unutra).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.