U trendu

Urin neprirodne boje

Pod normalnim okolnostima, boja urina je uglavnom prozračna i žućkasta i odaje blag miris amonijaka.
Pod određenim okolnostima urin može potpuno promeniti svoju boju, do te mere da postane potpuno bezbojan. Kada je urin bezbojan, treba što pre posetiti lekara, kako bi se otkirlo u čemu je problem.
Ukoliko urin dobije rozikastu ili crvenu boju, to je jedan od pokazatelja da je u urinarnom kanalu došlo do krvarenja, što takođe zahteva posetu lekaru.
Kada boja urina postane mutna, razlog može biti postojanje kamena u bubregu ili infekcija bešike.
Urin u nekim slučajevima može potpuno izgubiti boju usled postojanja težih bolesti poput žutice i dijabetesa.
Ipak, promena boje urina ne javlja se isključivo usled postojanja neke od pomenutih bolesti već do promene može doći i usled konsumiranja određene vrste hrane koja direktno utiče na boju urina. Primera radi, ukoliko osoba u većim količinama konsumira cveklu, velika je verovatnoća da će se boja urina promeniti u crvenu i biće nalik krvi. S druge strane, ukoliko osoba konsumira šparglu u većim količinama, urin može dobiti zelenu boju, dok konsumiranje hrane bogate vitaminom B6 urinu daje specifičan miris. Tamnožuti urin ukazuje na to da je telo osobe dehidriralo i da je neophodno uneti što pre veću količinu vode kako bi se potpuno dehidriranje sprečilo.
Glavni krivci promene boje urina
Kada je reč o glavnim uzročnicima promene boje urina, to su određena vrsta hrane koju osoba na dnevnoj bazi konsumira, kao i upotreba lekova čije se dejstvo odražava na taj način, ili pojava određenog zdravstvenog poremećaja.
Ukoliko otkrijete da je urin izgubio boju, a pri tom ste sigurni da to nije posledica hrane, niti lekova koje uzimate – od izuzetno je velokog značaja posetiti odmah lekara i zatražiti od njega savet kako najbrže vratiti boju urinu.
Rozikast ili crveni urin – glavnim uzročnicima smatraju se lekovi, hrana, infekcije i nagomilavanje toksina u telu osobe. Ukoliko osoba konsumira redovno hranu poput cvekle ili kupina, urin može promeniti boju u crvenu. Osim hrane, i brojni laksativi mogu uticati na to da urin postane crven, kao i pojava raznih stanja, poput uvećanja prostate, infekcije bubrega i kamena u bubregu, ili pojava tumora.
Narandžasti urin – javlja se usled dejstva određenih lekova ili hrane i dodataka koje osoba uzima. Ukoliko osoba unosi dodatke bogate vitaminom C ili šargarepu, urin može promeniti boju u narandžastu.
Zelenkasti urin – javlja se kao posledica konsumiranja određene vrste hrane (povrća poput špargle…) ili usled uzimanja lekova.
Smeđi urin – javlja se kad osoba konsumira sastojke poput aloe, ili povrće poput pasulja i drugih pripadnika porodice leguma, ili pak usled uzimanja određenih lekova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar