U trendu

Ušne infekcije

Infekcije su česta pojava, pogotovo kad su u pitanju uši i posebno kod prehlađene dece. Najnovija istraživanja pokazuju da onog trenutka kada se mala deca prehlade, čak u 61% slučajeva prehladu prati i infekcija uha.
Kako dijagnostifikovati infekciju uha?
Lekari to, u najvećem broju slučajeva, čine tako što vrše detaljno posmatranje spoljnjeg uha i ušne školjke uz pomoć stetoskopa. Zdrava ušna školjka je, takoreći, providna i rozesive boje, dok je ušna školjka pod infekcijom natekla i crvene je boje.
Anatomija infekcije unutrašnjeg uha
Eustahijeva tuba predstavlja kanal koji povezuje srednje uho sa ždrelom. Oblaže je sluz, baš kao nos, grlo i ždrelo, a pomaže prilikom drenaže srednjeg uha od suvišnih tečnosti, kao i pri regulaciji pritiska u srednjem uhu. Razne prehlade, grip i alergije mogu da iritiraju Eustahijevu tubu i tako učine da unutrašnji kanal otekne.
Tečnost u uhu
Ukoliko dođe do zakrčenja Eustahijeve tube, to dovodi do nagomilavanja tečnosti u srednjem uhu. Time se stvara svojevrsni raj za bakterije koje izazivaju infekcije. Lekari mogu, pomoću pneumatskog otoskopa, da primete da li u srednjem uhu ima tečnosti ili ne. Ovaj uređaj funkcioniše tako što "uduvava" malu količinu vazduha u ušnu školjku, usled čega dolazi do titranja ušne školjke. Ukoliko ima tečnosti, sama ušna školjka se neće pomeriti onoliko koliko bi inače trebalo.
Povreda (probijanje) ušne školjke
Preveliko nagomilavanja tečnosti u srednjem uhu može dodatno povećati pritisak na ušnoj školjci sve dok ona, jednostavno, ne prsne. Najočigledniji znaci probijene ušne školjke jesu lučenje žućkaste, smeđe ili beličaste tečnosti iz uha. Bol koji se javlja kao pratilac može nestati iznenada, onoga trenutka kada pritisak na ušnoj školjci, nastao usled pojave tečnosti, nestane. Iako ovo zvuči jako zastrašujuće, ne treba preterano paničiti, jer do samozalečenja dolazi nakon svega nekoliko nedelja.
Simptomi infekcije uha
Glavno obeležje akutne infekcije uha jeste iznenadni probadajući bol u uhu koji može postati intenzivniji ukoliko se osoba nalazi u ležećem položaju i time znatno otežati spavanje. Među ostalim simptomima nalaze se i:

  • nevolje sa sluhom
  • temperatura do 40 podeoka na toplometru
  • lučenje tečnosti iz ušiju
  • gubitak ravnoteže
  • mučnina, povraćanje ili dijareja

Ukoliko ne dođe do poboljšanja nakon nekoliko dana, medicinsko lečenje je obavezno. Ukoliko se prvi put ne izleči, može doći do čestih ponovnih pojava infekcije, koje mogu dalje imati ozbiljne dugotrajne posledice. Naime, može doći do pojave ožiljaka praćenih gubitkom sluha, razvijanjem lingvističkih poremećaja, kao i meningitisa. A ukoliko vaše dete često pati od infekcije ovog tipa, jako je bitno uraditi test procene sluha.
Kućne metode lečenja
I pored toga što se vaš imuni sistem sam bori protiv ovakvih i sličnih infekcija, i vi sami možete dati doprinos borbi i preduzeti neke od koraka, kako biste ublažili bol nastao usled infekcije uha. Primera radi, stavljanje zagrejane krpe ili grejača na bolno mesto može vam i te kako ublažiti bol. Tu su i kapi za uši koje pružaju trenutno olakšanje, ali pre njihove upotrebe se svakako najpre konsultujte sa lekarom.
Antibiotici
Lekovi iz ove grupe mogu izlečiti infekciju uha, ali istraživanja su pokazala da ovakvo lečenje nije baš uvek neophodno. U većini slučajeva, dečji imuni sistem je dovljno jak da nadvlada samu infekciju bez ikakve pomoći lekova.
Ovo su samo neka iskustva, ali je svakako najbolje ništa ne preduzimati bez lekarskog pregleda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.