U trendu

Uspeva uvek i svima: Uz ovu sjajnu tehniku štucanje nestaje za nekoliko sekundi!

Ne postoji ništa gore od neočekivane pojave štucanja tijekom poslovnog sastanka ili dok pokušavate zaspati, ali jedna je lekarka podelila jednostavan trik kako ga zaustaviti za svega nekoliko sekundi.

Prema klinici Cleveland, štucanje je ponavljani grč dijafragme koji je uparen sa zvukom „hik“, a koji nastaje od zatvaranja glasnica.

Dijafragma se nalazi ispod grudnog koša, a mišić ima važnu ulogu u procesu disanja. Iako nije sasvim jasno zašto štucamo, stručnjaci smatraju da nizak nivo karbon dioksida u krvi i nadraženi nervi mogli igrati ulogu. Klinika Cleveland navodi prebrzo jedenje i pijenje, gazirana pića ili alkohol te stres kao druge faktore za blago štucanje, piše Mirror.

Ljude se često potiče da brzo popiju vodu i uzimanje limuna u pokušaju da ublaže simptome, ali lekarka dr. Eileen Li sugerira da tačke pritiska deluju efikasnije na problem štucanja.

Objavljujući na TikToku pod korisničkim imenom @anew.acu, stručnjakinja je objasnila: “Štucanje se događa kada se vaša dijafragma nehotično steže i grči.

To sve dolazi do vašeg grla, stvarajući taj ‘hik’ zvuk. Kako bi pomogli dijafragmi, tom malom mišiću za disanje, da se opusti, postoje određene tačke koje možete pritisnuti, a koje će se pomeriti sav taj vazduh nazad u dijafragmu da je ponovo postavi i opusti.” Tako prestaje štucanje.

Dr. Eileen je zatim pokazala trik, koji uključuje pritiskanje malog udubljenja s unutrašnje strane obe obrve malim prstima. “Kada nađete udubljenje, pritišćite ga 30 sekundi i učinite to pet puta svaki put dok štucate”, objasnila je. Druga tačka pritiska nalazi se na vašim rukama.

@anew.acu

Hiccups? Try trick 1 of 2 to help calm your diaphragm and relief the tension! #hiccups #diaphragm #wellnesstips #fypシ

♬ Journey – Maoli

Lekarka je dodala: “Dakle, koristićemo stranu palca, a vi ćete pronaći deo palca, prema korenu palčane kosti. Držite ga oko 30 sekundi i učinite to pet puta na svakoj ruci, kako biste pomogli dijafragmi da se opusti i sve do štucanje ne prestane.”

Impresionirani korisnici su podelili svoja mišljenja o korisnim trikovima za dosadno štucanje. Tako je jedan korisnik napisao: “Probao sam sve osim vode i ovo je jedina stvar koja je delovala.”

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.