U trendu

Uticaj hroničnog bola na emocije

Zdravstveni problemi često menjaju ljudsku narav i ponašanje. Bolesne osobe često imaju totalno drugačiji karakter nego kada su zdrave.

Najdrastičniji primer ovakvih promena može biti hronični bol: on može promeniti ponašanje i karakter TRAJNO. Negativni uticaj hroničnog bola pored određenih elementarnih funkcija može uticati i na ljubav kao jednu od najosnovnijih potreba čoveka.

Uz hranu, vodu i kiseonik, naša najosnovnija potreba je potreba za ljubavlju. Svaka osoba od rođenja nosi sobom urođenu potrebu da bude voljena, ispunjena i da izrazi ljubav prema drugima. Emocije koje nosimo u sebi poput saosećanja i empatije – dobre su kako za zdravstveno tako i za psihološko (duševno) stanje.

Hronični bol može na više načina ukloniti emocije iz života jer utiče na centre za emocionalnu obradu u mozgu čime stvara promene raspoloženja, što može dovesti do depresije, anksioznosti, paničnih napada, besa pa i agresivnog ponašanja. Takve promene mogu drastično da poremete sposobnost komunikacije i odnose sa osobama u okruženju.

Fizički uticaj bola može smanjiti i važne socijalne veze. Na primer, bol u leđima je vodeći uzrok propuštenih radnih dana, što može uzrokovati gubitak posla ili saradnika u nekom poslu. Funkcionalna ograničenja poput teškog ili otežanog hodanja ili nemogućnost vožnje kola mogu ograničiti sposobnost aktivnosti i interakcije sa porodicom ili prijateljima.

Poznato je da snažne društvene veze i pozitivna bračna podrška pozitivno utiču na zdravlje i duži život, dok usamljenost i izolacija od sveta i okruženja negativno utiču na zdravlje i skraćuju životni vek.

Uzimajući sve negativne probleme koje hronična bol uzrokuje, milioni ispitanika kao najtragičniju posledicu navode gubitak ljubavi u svakodnevnom životu.

Saveti koje osobe sa oslabljenim ili uklonjenim emocijama zbog hroničnog bola mogu dobiti od lekara:

poboljšati komunikaciju (skretanje misli sa bola u toku razgovora)

poboljšati raspoloženje (probati sa vežbom disanja, meditacijom ili slično)

napraviti svakodnevnu listu dobrih stvari koje ste uradili ili planirate da uradite

volontiranje u nekoj organizaciji koja po vama ima smisla ili neko značenje za vas

prisutnost na događajima i sastancima i udaljavanje kada osetite da će bol preovladati

davanje podrške drugima sa istim ili sličnim problemima, razmena mišljenja ili iskustva u nošenju sa hroničnim bolom

Lečenje hroničnog bola nije nimalo prosto, a sa druge strane nije ni jeftino. Podaci pokazuju da se godišnje potroši više stotina milijardi dolara na lečenje bolova i zbog izgubljene produktivnosti. Cena za izgubljene emocije je neizmeriva, pa je zato veoma važno da ih sačuvamo i da se sa njima borimo kroz život.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar