U trendu

Uzalud ste prali ruke ako niste i ovo uradili, tvrdi naučnik

Iako smo poslednje dve i po godine puno slušali o važnosti pranja ruku, velike su šanse da nismo razmišljali previše o tome kako ih nakon toga osušiti.

Prema jednom stručnjaku, preskakanje sušenja ruku nakon pranja zapravo može biti još gore nego da ih uopšte ne operete.

Dejvid Veber, mikrobiolog sa 50 godina iskustva, tvrdi da bakterije poput E. coli bujaju na vlažnim površinama, uključujući ruke. Prethodna istraživanja pokazala su da se 85 odsto širenja mikroba putem raznih površina događa jer ih ljudi dodiruju vlažnim rukama.

– Istraživanje je pokazalo da je prenos bakterija bio direktno povezan s trajanjem i delotvornošću sušenja ruku, a prenos bakterija progresivno se smanjivao što je manje vlažnosti ostajalo na rukama – kaže Veber.

Sušenje ruku toaletnim papirom umesto peškirom smatra se nehigijenskim jer ostavlja sitne komadiće kontaminiranog papira po vašim rukama, kako tvrdi on.

Takođe, i brisanje ostataka vlage o odeću može dovesti do skupljanja bakterija s odeće, poništavajući svrhu pranja ruku. Osobe koje koriste malo preostale vlage za oblikovanje kose takođe su u opasnosti da pokupe mikrobe s vlasišta, uključujući bakterije koje uzrokuju akne.

Konačno, ostavljanje ruku da se prirodno suše na vazduhu i izbegavanje brisanja u potpunosti omogućava lakši prenos virusa i bakterija na sve površine s kojima naše ruke dolaze u kontakt.

– Iz perspektive higijene, bilo bi onda bolje uopšte ne prati ruke. Krajnji cilj pranja ruku i sušenja je napustiti kupatilo s čistim i suvim rukama – rekao je Veber, prenosi Avaz.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar