U trendu

Uzroci gubitka kose kod žena

Gubitak kose je problem koji se javlja i kod žena i kod muškaraca. Gubitak kose nije tragedija i može se lečiti, naročito ako se ustanove uzroci.
Pronalaženje uzroka gubitka kose
Gubitak kose kod žena može biti posledica oko 30 različitih medicinskih problema, kao i nekoliko faktora koji se tiču načina života. Ponekad nije moguće utvrditi poseban uzrok. Kao polaznu tačku, stručnjaci preporučuju testiranje tiroidnih probleme i neravnoteže hormona. U mnogim slučajevima, kosa će početi ponovo da raste kada se otkrije uzrok opadanja i pravilno leči.
Problemi sa tiroidnom žlezdom
Tiroidna ili štitasta žlezda ima oblik leptira i nalazi se na prednjoj strani vrata. Ona proizvodi hormone koji regulišu mnoge procese u organizmu. Ako žlezda pravi previše ili premalo hormona, rast kose može da oslabi. Ali gubitak kose je retko jedini znak problema sa štitastom žlezdom. U ostale simptome spadaju naglo gojenje ili mršavljenje, osetljivost na hladnoću ili toplotu, kao i promene u radu srca.
Sindrom policističnih jajnika
Žene sa ovim sindromom imaju hronični hormonalni disbalans, gde organizam proizvodi veći nivo androgena od očekivanog. To često izaziva pojavu dlačica na licu i telu, dok kosa na glavi slabije raste. Ovaj sindrom takođe može dovesti do problema sa ovulacijom, pojave akni, kao i dobijanja na težini. U retkim slučajevima proređena kosa je jedini očigledni znak.
Tinea
Tinea je gljivična infekcija koja može da utiče na kožu glave i tada izaziva posebnu šemu gubitka kose – svrab i okrugle oblike ćelavosti koje mogu biti hrapavi i crvene boje. Ovakav oblik infekcije leči se antifungalnim lekovima, a treba znati da se gljivice lako prenose direktnim kontaktom.
Porođaj i posle porođaja
Neke žene mogu primetiti da njihova kosa izgleda punije tokom trudnoće. To se dešava zahvaljujući visokim nivoima hormona koji sprečava da dlake koje odmaraju od rasta opadaju kao obično. Ali to ne traje zauvek. Nakon porođaja, kada se nivoi hormona vrate u normalu, te vlasi brzo otpadnu. To može da znači da će iznenađujuća količina kose otpasti u jednom trenutku. Da bi se kosa vratila u normalu, potrebno je i do dve godine nakon porođaja.
Kontraceptivne pilule i lekovi
Malo je poznato da je sporedni efekat nekih kontraceptivnih pilula potencijalan gubitak kose. Hormoni koji guše ovulaciju mogu izazvati da se kose razredi kod nekih žena, posebno onih sa porodičnom istorijom gubitka kose. Ponekad gubitak kose počinje kada žena prestane da uzima kontraceptivne pilule. Ostali lekovi koji uzrokuju gubitak kose uključuju lekove za razređivanje krvi, visok krvni pritisak, bolesti srca, artritisa i depresiju.
Ekstremne dijete
Ljudi mogu primetiti gubitak kose 3-6 meseci nakon gubitka više od 15 kilograma težine, ali kosa bi trebalo sama se regeneriše zdravom ishranom. Budite spremni da izgubite koju dlaku ako se vaša ishrana bazira na veoma malom unosu proteina ili previše vitamin A.
Kruta frizura i stegnuta kosa
To nije mit. Nošenje pletenica ili čvrstih konjskih repova može da iritira kožu glave i dovede do opadanja. Za promenu, pusitite svoju kosu i to bi trebalo da učini da ponovo normalno raste. Budite svesni da dugotrajna upotreba ovih čvrsto uvezanih frizura izaziva stvaranje ožiljaka na glavi, pa čak i trajni gubitak kose.
Rak i lečenje raka
Gubitak kose je sporedni efekat dva oblika za lečenje raka: hemoterapije i radioterapije. U njihovom pohodu da ubiju ćelije raka, oba tretmana mogu naškoditi folikulima dlake, što izaziva dramatičan gubitak kose. Ali šteta je gotovo uvek kratkog daha, jer kada se terapija završi, kosa obično ponovo počne da raste.
Ekstremni stres i kosa
Ekstremni fizički ili emocionalni stres mogu izazvati iznenadno opadanje, od jedne polovine do tri četvrtine kose na glavi. Primeri uključuju:

  • ozbiljne bolesti ili veliku operaciju
  • traumu koja uključuje gubitak krvi
  • ozbiljne emotivne traume

Takav gubitak kose može trajati od šest do osam meseci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.