U trendu

Vaša krvna grupa otkriva kojim ste bolestima skloni

Postoji osam krvnih grupa, a izuzetno je važno znati koja je vaša. Može vam spasiti život, a i pomoći da preduhitrite neka stanja i zdravstvene probleme.

Vrlo je važno znati svoju krvnu grupu, posebno u hitnim situacijama, pa je dobro imati je i negde zapisanu. Četiri su glavne krvne grupe: A, B, O te AB, a ukupno ih je osam, kad se dodaju i Rh faktor (A+, A-, B+, B-, O+, O-, AB+ ili AB-). Stručnjaci smatraju da vam krvna grupa može otkriti kojim ste bolestima skloniji, piše Ordinacija.hr.

Bolesti srca

Dobra je vest za osobe s krvnom grupom 0 da je njihov rizik nizak, ako je verovati istraživanjima. Stručnjaci ne znaju razlog ali postoji mišljenje da je moguće da su ostale krvne grupe povezane s višim nivoima holesterola i proteina koji su povezani s nastankom krvnih ugrušaka.

Rak želuca

A, AB, i B krvna grupa su podložnije ovoj bolesti od grupe 0. Posebno se to odnosi na grupu A kod koje je najčešći. Istraživači misle da je moguće da se radi o infekciji H. Pilori bakterijom koja se češće javlja kod grupe A. Ta se bakterija često nalazi u stomaku i može uzrokovati upale i čireve.

Rak gušterače

Ako ste grupa A, AB, ili B imate veći rizik od razvoja ove bolesti. Molekuli u krvi grupe A i B pomažu bakteriji H. Pilori da raste i razvija se u crevima što povećava rizik od obolevanja.

Stres

Stres povećava nivo kortizola u krvi. Osobe koje imaju krvnu grupu A imaju i povišene nivoe kortizola pa su sklonije stresu.

Pamćenje

Mala studija pokazala je da najčešće probleme s pamćenjem imaju ljudi s AB krvnom grupom.

Čir

Čir na želucu je vrlo bolan i neprijaan , a češće pogađa ljude s krvnom grupom 0.

Krvni ugrušci

Venska tromboza je stvaranje ugrušaka u dubinskim venama. Istraživanja pokazuju da osobe koje imaju A, B ili AB grupu imaju i veće šanse da im se dogodi ovaj problem.

Dužina života

Šanse da ćete živeti duže imaju oni s krvnom grupom 0. Stručnjaci misle daje to posledica smanjenog rizika od bolesti srca i krvnih sudova.

Plodnost

Jedna studija pokazala je da su žene s krvnom grupom 0 sklonije da imaju smanjeni broj zdravih jajnih ćelija, ali to je daleko od dokazanog.

Dijabetes

Dijabetes tip 2 se češće događa osobama s krvnom grupom A i B, a stručnjaci nisu sigurni zašto te smatraju da je potrebno još istraživanja.

Moždani udar

Rizik od moždanog udara raste ako imate krvnu grupu AB. Lekari misle da je to posledica podložnosti razvijanja krvnih ugrušaka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.