U trendu

Verovali ili ne: Čišćenje kuće smanjuje rizik od prerane smrti

Baštovanostvo, pranje poda i i čišćenje kuhinje može da spasi vaš život, tvrdi se u novoj studiji.

U izveštaju Univerziteta MekMaster u Kanadi navodi se kako čišćenje kuće pet puta nedeljno samo pola sata smanjuje rizik od smrti za 28 posto i rizik od srčanih bolesti za 20 posto.

Što više posla radite, to je bolje za vaše zdravlje. Ukoliko ste aktivni 750 minuta nedeljno, smanjujete šansu od prerane smrti za 40 posto. Istraživači se nadaju da će njihov izveštaj ohrabriti ljude da se pokrenu čak i ako nemaju pristup teretani.

U istraživanju je učestvovalo 130.000 ljudi koji su praćeni sedam godina. Učesnici su stari između 35 i 70 godina i žive u 17 različitih zemalja. Svaki od učesnika je dao podatke o svom socioekonomskom statusu, životnim navikama, zdravstvenoj istoriji, porodičnoj istoriji o kardiovaskularnim bolestima, težini, visini, merama kukova i struka i visinu pritiska.

Ispunili su i upitnik o tipovima fizičkih aktivnosti koje rade. Utvrđeno je da bi osam posto smrti bi bilo sprečeno, a procenat obolelih od srčanih oboljenja bi opao za pet posto kada bi svako imao 150 minuta fizičke aktivnosti nedeljno.

Ukoliko niste tip koji voli da čisti, onda možete i da prošetate do posla ili počnete da vežbate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.