U trendu

Vijagri odzvonilo, matične ćelije spasavaju i povećavaju „onu stvar“

U nedavnim pokusima naučnici su uvideli da ubrizgavanje 20 miliona matičnih stanica u bazu muškog polnog organa može oživeti živce i krvne žile. Ovim postupkom su čak uspeli povećati i sam polni organ, nešto što “Viagra“ to nikada nije postigla, piše “Daily Mail“.

Do sada su istraživanja bila usmerena na muškarce kojima su zbog raka morali ukloniti žlezde prostate, a to može uzrokovati degeneraciju živaca i krvnih žila u muškom polnom organu – zbog čega se smanjuje.

Profesor Soren Šeik (Soren Sheikh), direktor Danskog centra za regenerativnu medicinu, objaviće dodatne detalje ovog istraživanja na sastanku Evropskog društva za humanu reprodukciju i embriologiju u Barseloni u julu ove godine.

Objasnio je da su muškarci kojima su povratili seksualnu funkciju uspeli da je zadrže više od godinu dana, ali da su potrebna istraživanja koja bi se provodila u dužem vremenskom rasponu da bi potvrdili to saznanje.

Šeik je dodao da bi terapija matičnim stanicama mogla pomoći milionima muškaraca s erektilnom disfunkcijom koju su dobili zbog bolesti poput dijabetesa, bolesti srca, visokog krvnog pritiska i jednostavno – starenja.

– Matične stanice mogu rasti u različitim tkivima, poput živaca, jetre, bubrega i srčanih stanica – izjavio je doktor Šeik.

Lečenje uključuje liposukciju s kojom se izvuče oko litar masnih stanica s pacijentovog stomaka. Onda se te masne stanice stavljaju u centrifugu u kojoj se odvajaju matične stanice, koje se posle ubrizgavaju u pacijentov polni organ.

– Ova ispitivanja su dala zanimljive rezultate, ali tu je još dug put – dodao je Šejk.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar