U trendu

Virus Zapadnog Nila u Srbiji: širenje i prognoze

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, zaključno sa 1. 8. 2017. godine, na teritoriji Republike Srbije zvanično su registrovana dva slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila, što je manje u odnosu na isti period prethodne godine, kada su bila prijavljena tri slučaja. Slučajevi su registrovani u skladu sa nacionalnim Preporukama za nadzor nad groznicom Zapadnog Nila u sezoni 2017. godine.

Obolele osobe su sa opština Novi Beograd i Zvezdara, starije su od 60 godina, hronični su bolesnici, odnosno spadaju u kategoriju osoba sa povećanim rizikom.

O virusu Zapadnog Nila pisali smo još 2012. godine, kada je bio „daleko“, uz napomenu da da za bolesti „nema dalekih krajeva“, jer se u današnje vreme relativno brzo prenose.

Nažalost, ovaj virus već je ove, kao i prošle godine, došao do naših krajeva

Podsećamo na neke podatke o virusu, odnosno groznici Zapadnog Nila:

Inficiranje virusom

Ljudi se virusom Zapadnog Nila mogu inficirati samo ujedom komarca koji je inficiran tako što je sisao krv zaražene ptice. Komarci ne prenose bolest sa jednog čoveka na drugog.

Komarci prenose virus

Komarci su najaktivniji i najviše ih ima tokom avgusta i septembra, pa tako i komarci koji su inficirani virusom Zapadnog Nila.

Osobe koje provode veliki deo tokom dana na otvorenom prostoru, pored reka i močvara, u najvećem su riziku od ujeda komaraca i infekcije. Komarci su najaktivniji u zoru i sumrak.

Saveti

Savetujemo da se u kritično vreme manje boravi u područjima gde obično ima mnogo komaraca. Treba koristiti laku odeću, duge rukave i duge nogavice i čarape u vreme kada su „komarci najaktivniji“. Koristite sredstva za zaštitu protiv ujeda od komaraca, a na vrata i prozore stavite mreže.

Pre spavanja proverite da li u spavaćoj sobi postoji neki komarac i ubijte ga.

Uklonite stajaću vode oko kuće, uključujući zapušene i nesipravne oluke, poluprazne fontane i bazene, saksije i druge posude u kojima se zadržava voda.

Zaprašivanje i sprejevi

Zaprašivanje komaraca pomaže u izvesnoj meri. Svi insekticidi koji su odobreni za upotrebu mogu pomoći protiv komaraca, ali ih upotrebljavajte kako je propisano uputstvom. Najčešće se koriste sintetička piretroidi, izvedeni iz naftnih derivata ili organofosforna jedinjenja.

U krajevima gde se vrši zaprašivanje obično se građani obaveštavaju da zaštite pčele i ne izlaze u područje koje ze zaprašuje u vreme tretiranja.

Simptomi groznice Zapadnog Nila

U proseku 80% osoba zaraženih virusom Zapadnog Nila nema nikakve simptome, a manji broj će imati neke male zdravstvene probleme. Inficirane osobe obično postanu imune na kasnija inficiranja.

Relativno mali broj inficiranih osoba može imati neke od ozbiljniijih posledica neko vreme nakon inficiranja:

glavobolju
groznicu
zamor
osip na nekim delovima tela
otečene limfne žlezde ili bol u očima

Meningitis ili encefalitis

Praksa je pokazala da u samo u oko 0,7% slučajeva virus napadne mozak

(encefalitis) ili tkiva koja pokriva mozak i kičmenu moždinu (meningitis), a od ovog broja pacijenata jedan manji broj dobije najteže komplikacije. Ohrabrujuće je da najteže komplikacije mogu da se pojave u stvari kod manje od 0,1% osoba koje budu inficirane ujedom komarca.

Simptomi meningitisa:

glavobolja
groznica
ukočen vrat
promene u svesti
neki neurološki simptomi

Kao posledice meningitisa, kod manjeg broja obolelih mogu biti privremena ili čak trajna malaksalost ili paraliza tela. Nije poznat tačan procenat obolelih koji imaju komplikacije u vidu poliomijelinitisa, mada je taj broj veoma mali. Lečenje pacijenata obolelih od groznice Zapadnog Nila

Još ne postoji jedinstven tretman ili lek za lečenje groznice Zapadnog Nila. Preporučuje se mirovanje i odmor u slučaju groznice ili glavobolje. Ukoliko se pojavi jača glavobolja i viša temperatura, obratite se lekaru. U težim slučajevima lekari će pacijente uputiti na intenzivnu negu u bolnicu.

Da li postoji rizik za trudnice?

Iskustva iz sveta govore da je većina žena koje su bile zaražene virusom Zapadnog Nila tokom trudnoće rodila normalne i zdrave bebe.

Iako trudnice nisu u posebnom riziku od infekcije ovim virusom, neizvesnosti ostaju. Savetuje se trudnicama i dojiljama da posebno vode računa, izbegnu ujede komaraca i da se redovno javljaju svom ginekologu.

Dojenje i simptomi groznice Zapadnog Nila

Podaci i pretpostavke govore da je mogućnost da odojče putem majčinog mleka ima neke zdravstvene komplikacije usled virusa Zapadnog Nila veoma retka, a prednosti dojenja su daleko veće od potencijalnog rizika od infekcije odojčeta.

Rizik za komplikacije od virusa

Starije osobe i hronični bolesnici imaju oslabljen imunitet i veći rizik za mnoge zdravstvene komplikacije, tako da su oni u povećanom riziku za dobijanje ozbiljnijih komplikacija od infekcije virusom Zapadnog Nila.

To su osobe koje već imaju:

rak
sidu
dijabetes
veoma visoki krvni pritisak
hronične bolesti bubrega
presađivane organe

Smrtnost usled virusa Zapadnog Nila?

Iskustva govore da je verovatnoća za smrt usled groznice Zapadnog Nila veoma mala i moguća je za jednog od 1500 obolelih.

Transfuzija krvi i transplantacija organa

Lica kojima je potrebna transfuzija krvi ili transplantacija treba da budu svesna da uvek postoji mali rizik za razne infekcije (od krvi donora), pa i ovu, ali je ta verovatnoća (rizik) veoma veoma mala. Prednosti transfuzije ili transplantacije daleko nadmašuju potencijalnu opasnost od infekcije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.