U trendu

Vitamin B sprečava šlog?

Uzimanje vitamina B može da smanji rizik od moždanog udara za oko 7%, ali ne smanjuje težinu niti rizik od smrti – zaključci su nedavnog istraživanja.
Ranija istraživanja
Prethodna istraživanja dala su suprotne zaključke o tome da li uzimanje suplemenata vitamina B utiče na rizik od moždanog i srčanog udara. Neke studije su zaključile da uzimanje suplemenata vitamina B može čak povećati rizik kod pacijenata.
Nova istraživanja
Analizirani su rezultati 14 kliničkih studija koje su obuhvatile skoro 55.000 ljudi. Sva ispitivanja u odnosu na vitamin B u ishrani upoređivana su sa placebo tabletama ili vrlo niskim dozama vitamina B.
Učesnici su praćeni tokom najmanje šest meseci. Bilo je ukupno 2.500 pacijenata među učesnicima studije kod kojih se pokazala korist od uzimanja vitamina B.
Generalno, dodaci vitamina B smanjuju rizik od moždanog udara za 7 odsto, ali se nije smanjio broj “ozbiljnih” jakih moždanih udara niti rizik od smrti od moždanog udara, prema reviziji, koja je objavljena nedavno u internet izdanju časopisa “Neurologija”. Istraživanje je potkrepljeno velikim interesovanjem javnosti da se poveća prevencija i poboljša ishrana kako bi se smanjio broj moždanih udara.
Istraživači su otkrili da folna kiselina, dopunski oblik folata (B9), uobičajena u određenim žitaricama, smanjuje blagotvorno dejstvo vitamina B.
Takođe su pronašli da vitamin B12 nije imao nikakav uticaj na rizik od moždanog udara.
"Na osnovu naših rezultata, sposobnost vitamina B da smanji rizik od moždanog udara može biti pod uticajem brojnih drugih faktora, kao što su apsorpcija organizma, količina folne kiseline ili vitamina B12 u krvi, i da li osoba ima bolesti bubrega ili visok krvni pritisak", komentar je autora Juming Šenžoua sa Univerziteta u Kini, navodi se u saopštenju.
Pre nego što počnete da uzimate dodatke vitamina B, uvek treba da razgovarate sa svojim lekarom. Vitamini B su relativno bezopasni, ali oni neće biti dobri za sve bolesti i sva stanja.
Reagovanja
"Ishemijski udari mogu imati mnogo različitih uzroka, kao što su: hipertenzija, dijabetes, visok nivo holesterola, pušenje ili gojaznost", kaže dr Aleksandar Rafael Ortiz, direktor neuroendovaskularne hirurgije u bolnici Lenoks Hil u Njujorku: “Postoji grupa pacijenata koja može da dobije moždani udar zbog manjka vitamina i manjka enzima. Zato je prikladno da se izvrši sveobuhvatni pregled i ispitivanje pacijenata, uključujući i nedostatak vitamina, koji su pretrpeli moždani udar."
Drugi ekspert, dr Albert Favate, direktor jednog specijalizovanog medicinskog centra iz Njujorka, ističe: "Izveštaj identifikuje supstancu koja je lako dostupna i pokazao se da ima pozitivan efekat na smanjenje rizika od moždanog udara u pojedinim podgrupama stanovništva."
Postoji uvek sumnja da su neko istraživanje “naručili” proizvođači lekova, tj. da se neki dobijeni rezultati ističu, a drugi prećutkuju. Ipak se čini da suplementi mogu nekad da pomognu kada je organizam oslabljen ili kada padne imunitet, ali je najbolje vitamine i minerale koristiti u prirodnom obliku kroz voće, povrće, mleko i žitarice. Kada se govori o vitaminima B kompleksa, podsećamo da ih najviše ima u: koštunjavom voću, povrću, integralnim žitaricama, mleku, mlečnim proizvodima, ribi i mesu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar