Vodeći uzrok prevremene smrti u razvijenom svetu

Svake godine samoubistvo izvrši milion ljudi pa je to peti uzrok mortaliteta u razvijenom svetu i vodeći uzrok prevremene smrti, a naročito među mladim ljudima.

Svetski dan prevencije suicida obeležava se danas, a kako podseća docent dr Ivana Stašević Karličić, direktorka Klinike „Dr Laza Lazarević”, pomoć profesionalca građani mogu da potraže posredstvom prve nacionalne SOS linije za prevenciju samoubistva otvorene u januaru ove godine.

– Svakog dana, 24 časa, građani mogu da se jave na broj telefona 011/7777-000 i od profesionalaca dobiju pomoć, što u određenom broju slučajeva može da bude i dovoljno za razrešavanje takozvane akutne suicidalne krize. Smatra se da tele-apeli redukuju stope suicida i do 30 odsto. Takođe, svakog dana operateri SOS linije u Klinici „Dr Laza Lazarević” dostupni su i u čet-rumu, kojem se može pristupiti na zvaničnom sajtu klinike –  podseća dr Stašević Karličić. Iduće nedelje, kako najavljuje, počeće da radi i grupa podrške članovima porodica osoba koje su počinile samoubistvo, a građani mogu da zakažu termin dolaska, između ostalog, i posredstvom SOS linije.

Najveću šansu da naude sebi imaju obično sredovečni ili stariji neoženjeni muškarci lošeg društvenog i ekonomskog statusa, sa porodičnom istorijom mentalnih poremećaja i suicidalnog ponašanja.

– Obično žive sami, nezaposleni su ili sa nesigurnim zaposlenjem. Takođe, tipično su doživeli skorašnji stres, a imaju slabu socijalnu podršku. Većina pati od depresije i oseća se beznadežno, a mnogi zloupotrebljavaju određene supstance ili imaju poremećaj ličnosti. Gotovo sve starije samoubice su fizički bolesne ili su trajno onesposobljene. Većina je prethodno bar indirektno izrazila svoje suicidalne namere, mada im obično nije pružen odgovarajući psihijatrijski tretman. Polovina njih je prethodno pokušala da se ubije – opisuje direktorka Klinike „Dr Laza Lazarević” osobe pod najvećim rizikom od suicida.

Psihološka pomoć

Osim SOS linije za prevenciju samoubistava, građanima su na raspolaganju i bolničke i vanbolničke službe Klinike „Dr Laza Lazarević”.

– Urgentna psihijatrijska služba sa ambulantom koja zbrinjava hitna stanja osoba sa mentalnim smetnjama 24 časa dnevno svakog dana u godini;

– Dispanzer, sa specijalističkim ambulantama u kojima se svakim radnim danom od 7 do 14 sati rade prvi i kontrolni pregledi građana upućenih iz domova zdravlja;

– Centar za mentalno zdravlje u „Beograđanki” u kome psihijatri i psiholozi svakog radnog dana od 9 do 18 časova daju savete i pružaju psihoterapijsku podršku i osobama sa mentalnim smetnjama i članovima njihove porodice kojima za ovu uslugu nisu potrebni ni zdravstvena knjižica ni uput.

(A. V, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.