U trendu

Vreme je da prestanete da pušite: Psiholog otkriva 8 jednostavnih koraka

Ovi koraci će vam pomoći u prestanku pušenja, ali ne zaboravite da ne postoji čarobni štapić koji će ovaj problem rešiti. Želja koju imate je ono od čega zavisi uspešan rezultat.

1. Odredite datum prestanka pušenja

Izbegavajte da to bude previše optimistična varijanta datuma (npr. ne možete prestati da pušite godinama, ali odjednom sebi kažete ‘prestaću od sledećeg ponedeljka’) ili da to bude datum koji je ionako stresan iz nekog razloga…

Takođe, izbegavajte prestanak pušenja i npr. početak dijete istovremeno… Do tog datuma, kad želite prestati da pušite, “dogovorite” se sami sa sobom hoćete li pušiti normalnu količinu cigareta ili ćete se polako “opraštati” s tom navikom tako da smanjujete, a na tačan datum prestanete potpuno i sl. Nema pravila; vi ih prilagodite tako da odgovaraju vama i da povećate šansu da ćete uspeti. Ako pušite godinama, kraj ne mora biti baš u narednim danima, ali se potrudite da odluka bude ozbiljna i prestanak – konačan.

2. Obezbedite podršku okoline

Najavite svoju odluku članovima porodice ili prijateljima ako mislite da će vam biti potrebna podrška i zatražite od njih da vam je pruže. Razgovarajte s lekarom opšte prakse o načinima suočavanja s krizama, raspitajte se o podršci putem telefona ili se uključite u neki stručni program.

3. Isplanirajte neke zamenske aktivnosti

Računajte da će prvi dani biti teški jer će vam cigareta nedostajati. Osmislite unapred nešto što ćete raditi kad ne pušite – zdrave „grickalice”, predmeti koje možete držati u rukama, igrice, ručni rad i sl. Važno je da vas jaka potreba za imanjem nečega u rukama ne iznenadi jer biste u nekom trenutku mogli posegnuti za cigaretom. Ovako ćete biti spremni da radite nešto drugo.

4. Znajte šta vas tera da pušite

Pripremite se na situacije u kojima postoje “okidači” vaše želje da pušite cigarete. Osmislite strategije za prevladavanje tih situacija (šta ćete raditi, kako se suočiti ili kako ih izbeći). Jedan od boljih saveta je – imitirajte sve što rade nepušači u tim izazovnim situacijama; može vam odvratiti pažnju dok se suočavate sa žudnjom, ali će i pomoći da vidite kako se te situacije mogu svladati bez cigarete i kako izgleda kad se osoba suočava bez pušenja cigareta.

5. Neka i stvari u vašoj okolini ne budu povezane sa duvanom

U ranim fazama odvikavanja biti izložen proizvodima koji nas podsjećaju na cigaretu ili sama cigareta deluje kao otežana okolnost u procesu odvikavanja. Iskustvo pokazuje da ako imate cigarete pri ruci u izazovnim situacijama, velika je šansa da ćete pokleknuti pa nemojte to dopustiti. Biće dovoljno takvih okidača u okolini koju ne kontrolišete, pa barem obezbedite da cigareta nema u okolini na koji vi možete da utičete, prenosi Ordinacija.hr.

6. Savladavajte krizu po krizu

Bez velikih planova. Ne gledajte predaleko u budućnost računajući na prestanak žudnje za cigaretama. U sadašnjosti ćete još neko vreme žudeti za njima i to može dovesti do osećaja da vam ne ide tako dobro kako biste želeli i da treba odustati.

U početku svaka kriza traje 3-5 minuta. Za to vreme radite nešto drugo, popijte čašu vode, telefonirajte. Nakon nekoliko minuta je lakše.

7. Pokleknuli ste? Nije sve izgubljeno

Jedan pogrešan trenutak ili nekoliko cigareta koje su vam “skliznule” dok ste prolazili kroz neku krizu ne znači da ste opet počeli da pušite. Računajte na to da će se nekad dogoditi da pokleknete. Važno je brzo i odmah se vratiti u ritam nepušenja i onoga što ste radili neposredno pre krize. Nekoliko popušenih cigareta ne mora biti razlog za prestanak i na to treba računati. Budite blagi prema sebi ako ne uspete iz prve. Za potpuni prestanak ponekad je potrebno više pokušaja, važno je da ne odustanete.

8. Ne možete sami? Potražite stručnu pomoć

Pokazalo se kako se od cigarete lakše odvikavamo kada to činimo u društvu drugih osoba s istim problemom. Savetujte se sa svojim izabranim lekarom i uključite se u neki od stručnih programa odvikavanja od pušenja

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.