U trendu

Za plodove ove biljke kažu da su magični!

Glog je biljka koja potiče iz porodice ruža, a raste spontano u planinskim područjima. Glog se vekovima primenjivao zbog svojih lekovitih svojstava, toliko da se u antičko doba smatrao svetim – tokom najvažnijih svečanosti, poput venčanja, biljka se koristila za ukrašavanje oltara. Međutim, tokom srednjeg veka glog je bio postavljen u središte glavnog trga, za potrebe raznoraznih obreda.

Danas se cvetovi i bobice gloga najviše koriste u biljnoj medicini i fitoterapiji. Prednosti koje ova biljka nudi su brojne, no glog je ponajviše poznat po svojim svojstvima na kardiovaskularni i sistem za varenje.

Pre nego što pređemo na detalje, uvek preporučujemo da pre uzimanja bilo koje supstance, čak i prirodne, poslušate mišljenje lekara.

Koje su prednosti gloga?

Glog ima različita svojstva, ali glavna se tiču lečenja blagog zatajenja srca, aritmije, lupanja srca i blage arterijske hipertenzije. Stoga, koristi se za lečenje kardiovaskularnih poremećaja, jer ima antihipertenzivna svojstva. Biljka sadrži čiste molekule proantocijanidina, koji omogućuju bolje prodiranje kalcijuma unutar ćelija. To znači da su šanse za dobijanje koronarnog spazma značajno smanjene. Glog sadrži flavonoide, te ima antioksidativna i antikoagulantna svojstva. Konačno, ova biljka se može pohvaliti vrlo korisnim sedativnim delovanjem u anksioznim situacijama.

Svojstva biljnog čaja od gloga

Ispijanje biljnog čaja od gloga može pomoći telu u procesu varenja. Očigledno ova biljka sprečava bolove u stomaku. Stoga, sjajna je za suzbijanje menstrualnih bolova. Ako patite od nesanice ili ste skloni anksioznosti, ovaj napitak može pomoći u smirivanju uma i poboljšanju raspoloženja. Alternativno, glog se može uzimati u kapima.

Koliko dugo glog deluje?

Da bi se primetila jasna poboljšanja, potrebno je redovno konzumirati glog (u obliku kapi ili biljnog čaja) duže vreme. Prvi rezultati se vide već od prvog meseca, sve dok je unos biljke učestao.

Glog je dobar za srce

Biljka štiti srce, snižava krvni pritisak i poboljšava cirkulaciju. Ako bolujete od hipertenzije nervnog porekla, glog je prirodni lek za vas. Tahikardije su smanjene, kao i aritmije, a biljka je sjajna u prevenciji rizika od srčanog udara. Iz tog razloga preporučuje se korišćenje gloga kod starijih pacijenata. Konačno, on blokira slobodne radikale, odgovorne za stvaranje aterosklerotskih plakova koji dovode do moždanog udara i srčanog zastoja.

Može poboljšati kvalitet sna

Verovatno često primećujete da se neprestano okrećete u krevetu, bez mogućnosti da zaspite, ili da ste toliko umorni da ne možete da zaspite. U tim situacijama rešenje bi mogla biti dobra infuzija gloga. Ne zaboravite da ga koristite redovno, kako biste povratili optimalnu ravnotežu u ciklusu spavanja.

Čarobna svojstva

U keltskoj tradiciji glog je poznat po tome što je imun na munje: u slučaju oluje, stoga, možete se skloniti upravo ispod njegovih grana! Drugi običaj uključuje prisutnost biljke na kućnom pragu, ili u štalama, kako bi oterala negativnu energiju i dopustila da vladaju sklad i radost. Glog se smatrao čuvarom izvora i svetih voda.

Ako se prekomerno koristi, glog može izazvati niz nuspojava, uključujući:

Palpitacije i tahikardiju

Glavobolju i vrtoglavicu

Valunge

Gastrointestinalne poremećaje

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar