Za zdrava leđa

Bol u krstima, ukočenost mišića i zglobova… Neki zbog toga ujutru jedva ustaju iz kreveta. Da biste „podmazali“ kosti, priuštite im malo istezanja, jer se time i vežbama disanja mogu ublažiti neki bolovi i blokade. Vežbe započnite posle buđenja, još dok ste u krevetu. Svrha je ublažavanje bolne napetosti, ali i uspostavljanje funkcija kretanja. Vežba se zove jednostavno – istezanje. Zatim se bacite na vežbe koje poboljšavaju telesno držanje.
Ležeći na leđima, u krevetu, ako je dovoljno tvrd, ili na prostirci na podu, obuhvatite desno koleno rukom, pa ga zatim privucite prema grudima. Zatim ga odgurnite od tela sve dok vam ruke ne budu sasvim ispružene. Ostanite u tom položaju nekoliko sekundi. Vežbu ponavljajte pet puta svakom stranom tela. Ukoliko vam je jedna strana više ukočena od druge, posvetite joj više pažnje. Zatim leđima uronite u madrac dok istovremeno uvlačite stomak. Ove vežbe su odlične za krsta i karlicu, sprečavaju bolove i već posle nekoliko ponavljanja osetićete se bolje.
Međutim, vežbe ne znače mnogo ukoliko ne dišete kako treba. Sedeći na ivici kreveta, ruku naslonjenih na kolena i stopala položenih na pod, savijte leđa ka napred tako da pokret osetite u zadnjici; pri tom duboko izdahnite, a zatim udahnite. Dok udišete, blago se uspravljajte, a zatim se nagnite napred dok izdišete. Svaki put produžite vreme izdisanja koliko možete. Ova vežba je odlična za osobe koje imaju osećaj da teško dišu.
Na kraju obratite pažnju na svoje držanje. Kruto držanje gornjeg dela tela ima za posledicu ukočenost i stres. Da biste to izbegli, stojeći ispružite ruke u visini ramena i položite dlanove na zid. Gurajte najviše što možete, kao da želite da odgurnete zid, kako biste istegli mišiće na leđima. Da biste se držali uspravno, pomaknite jedno stopalo malo napred. Glava je uspravna, pogled prav. Zadržite taj položaj pet sekundi. Vežbu ponovite dva-tri puta. Ove vežbe su naročito dobre za one koji provode sate sedeći ispred ekrana svog računara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.