U trendu

Zaboravite na holesterol i šećer: Ova namirnica ih leči – košta samo 40 dinara

Naučnici sa Univerziteta Kardif Metropoliten zaključili su da je senf od celog zrna, ako se svakodnevno jede u određenoj količini, veoma pogodan za snižavanje visokog holesterola i šećera u krvi. A ta optimalan količina iznosi 10 grama, odnosno jednu puni, krcatu kašičicu, prenosi Srbija Danas.

Važno je da se smanji unos zasićenih masti životinjskog porekla, maslaca, pavlake, punomasnih sireva. Žumance i prerađevine sadrže velike količine holesterola, pa je poželjno potpuno ih izbaciti iz ishrane.

Ispitanike ove studije činile su 42 ekstremno gojazne osobe starosti između 40 i 70 godina. Tokom 12 nedelja, oni su jeli punu kašičicu ovog senfa od celog zrna. Pre i posle eksperimenat su im mereni nivoi glukoze i holesterola u krvi a evo šta je istraživanje pokazalo…

Rezultat testa je bio sledeći: kod 86 odsto ispitanika je došlo do smanjenja nivoa glukoze i holesterola u krvi tokom perioda od 12 nedelja. Konkretno, nivo holesterola tokom ova 4 meseca je smanjen kod čak 64 odsto učesnika.

Zvaničnici iz Nacionalne zdravstvene službe (NHS) istakli su da rezultati ovog eksperimenta najbolji su dokaz da je zdrava i uravnotežena ishrana važan deo očuvanja dobrog zdravlja. Oni preporučuju da jedete raznovrsnu hranu „u pravim razmerama“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar