U trendu

Zaboravite na kapi za nos: Evo prirodnih lekova koji će ga otpušiti posle 3 korišćenja

Najjednostavnije stvari koje možete da uradite kako biste olakšali sebi tegobe od zapušenog nosa

Zapušen nos izaziva teškoće u disanju i glavobolje, a najteže je noću kad se zbog tegoba često budimo i prosto „borimo“ za vazduh.

Većina misli da prepreku stvar višak sekreta u nozdrvama, a zapravo su najveći problem upaljeni krvni sudovi u sinusima.

Oni izazivaju oticanje, a uzrok može biti neki virus ili alergija. Oticanje sluzokože nosa dodatno otežava oslobađanje od sekreta pa se tako stvara začarani krug. Najčeće onda posežemo za kapima za nos, a one se ne preporučuju na duže staze.

Zato najpre pokušajte da umirite upaljenu sluzokožu i oslobodite zapušen nos prirodnim lekovima.

Potrudite se, najpre, da  u kući ili na poslu uvek ima dovoljno vlage u vazduhu. Nekada su naše bake uvek na pećima ili uz radijatore držale posude sa vodom, a sada su sve moderniji ovlaživači koji rade po principu takozvane „hladne pare“.

Šta god da koristite, postarajte se da tokom noći vazduh ne bude suv, jer će vrlo loše delovati na sluzokožu nosa.

Istuširajte se, pre spavanja, vrućom vodom ili napunite umivaonik vrelom vodom pa udišite malo toplu paru i ugrejte sinuse. Slično može da vam posluži i kuvalo za vodu, samo  dobro pazite da se ne opečete. Ovo možete da ponavljate i više puta u toku dana.

Ako vam je zapušen nos, prijaće  vam i topla obloga na čelu, a za spavanje namestite visoko uzglavlje kako bi i sila gravitacije „radila“ vama u korist.

1. Crni luk kao prirodni lek za zapušen nos
Od davnina, crni luk se smatra jednim od najsnažnijih prirodnih antibiotika. Fenolne komponente imaju jako antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Što su mu miris i aroma jači, bogatiji je antioksidansima, a samim tim i zdraviji.

Najbolje je konzumirati ga sirovog. Lečenje crnim lukom ne oštećuje sluzokožu nosa i ne izaziva zavisnost. Pogodan je i za primenu kod male dece.

Oljuštite jednu glavicu crnog luka i presecite je na pola. Uzmite jednu polovinu i pokušajte da kroz nos udišete njen miris narednih 5 minuta.

2. Jabukovo sirće za čišćenje sluzi
Kada se pravi od čistih, organskih sastojaka, može značajno da ojača vaš imunitet generalno da poboljša vaše zdravlje. Rastvara sluz koja se nagomilava po telu, pa čak i u nosu.

Rešava problem začepljenih i upaljenih sinusa i ublažava sve simptome koji ga prate.

Nakon tretmana jabukovim sirćetom, vaši disajni kanali će ponovo normalno funkcionisati.

Ponovite po potrebi.

3. Paradajz sprečava taloženje sekreta
Plod svežeg paradajza je prepun vitamina C i antioksidanasa zahvaljujući sastojku koji se zove likopen. Zbog toga, paradajz je savršen za jačanje oslabljenog imunološkog sistema, ali i za otvaranje sinusa i blokiranih disajnih puteva.

Smanjuje gustinu sluzi i tako olakšava njeno izbacivanje. Umiruju upaljene krvne sudove, pa samim tim sprečavaju dalje taloženje sekreta unutar nosnih šupljina.

U šolju soka od cđenog paradajza dodajte kašiku pasiranog belog luka i kašičicu soli. Dobro promešati pa popiti. Pijte ovaj napitak dva puta dnevno.

6. Bosiljak kao lek za zapušen nos
Inhalacija mirisa bosiljka, ali i konzumacija ove biljke u vidu začina, čaja ili bilo kog drugog oblika, sprečiće taloženje sekreta i pomoći će vam da izbacite količinu koja je začepila vaš nos.

Ublažićete glavobolju nesanicu i mučninu. Bosiljak možete gajiti kod kuće ili u stanu, u saksiji ili u baašti i koristiti ga po potrebi.

Uberite 4-5 svežih listića bosiljka, sažvaćite ih dobro, pa progutajte. Raditi ovo jednom ujutru pre doručka i jednom uveče nakon večere.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.