U trendu

Zaboravite na loš holesterol: Uz samo ovoliko šljiva dnevno masnoća u krvi nestaje

Za one koje pate od povećanih vrednosti lošeg holesterola (LDL) sada je idealno vreme za lek iz prirode.

Naime, istraživanja su pokazala da konzumacija 12 šljiva prosečne veličine na dan tokom dva meseca snižava nivo ove vrste masnoća u krvi. Pri tome, antioksidansi iz šljiva uništavaju slobodne radikale koji mogu da dovedu do oksidacije holesterola, procesa koji znatno povećava rizik od moždanog udara, pišu Večernje Novosti.

Šljiva je dobra i zato što jača kosti i smanjuje rizik od obolevanja od raka debelog creva.

Posebno prija organima za varenje jer obiluje vlaknima. Izračunato je da 100 g šljiva sadrži dva grama vlakana. Šljive su idealan lek iz prirode i u slučaju zatvora, jer dihidroksi-fenil izatin je jedan od sastojaka šljive, zbog kojeg, između ostalih, ovo voće ima laksativni učinak.

Kalijum u šljivama ima dobar uticaj na krvni pritisak, kao i na zdravlje srca. Ovaj mineral deluje tako da ne dođe do koagulacije trombocita vodi u aterosklerozu i druge bolesti srca.

Većina šljive čuva za zimu u vidu marmelade, ali bi ih trebalo i sušiti. Jedno istraživanje je pokazalo i da će se konzumacijom oko 100 grama suvih šljiva na dan u periodu od tri meseca znatno povećati markeri u krvi koji pokazuju povećanje gustoće kostiju.

Šljive imaju nizak glikemijski indeks, što znači da mogu da pomognu u kontroli nivoa šećera u krvi. One mogu da smanje i nivo triglicerida i glukoze u krvi, za šta je zaslužen lutein. Takođe, flavonoidi u šljivama smanjuju rizik od otpornosti na insulin, a pozitivno utiču i na insulinsku osetljivost.

Čaj za memoriju

Od osušenih plodova šljive može da se priprema čaj. Fitoterapeuti ga preporučuju za poboljšanje memorije i koncentracije, zaštitu srčanog mišića, podsticanje rada jetre, poboljšanje probavnog sistema, jačanje kostiju, poboljšanje vida i jačanje imuniteta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar