U trendu

Zaboravljeni Hipokratov lek: Leči zubobolju, daje snagu, čisti krv i sjajan je za pušače

Generacijama se koristila, a danas je pomalo zaboravljena, iako je već dugo poznato da ima neverovatan uticaj na ljudsko zdravlje. Upotreba potočarke u lečenju brojnih tegoba,  seže još u daleku istoriju.

Otac savremene medicine, antički grčki lekar Hipokrat sa Kosa, preporučivao je potočarku za lečenje zubobolje, bolesti grla, promuklosti i gušavosti.

Bila je poznata i kao biljka koja vraća energiju, pa se priča da su egipatski faraoni svojim robovima svakodnevno donosili sok od potočarke kako bi održali snagu i bolje obavljali svoje zadatke. O tome koliko je ova biljka korisna i zdrava, svedoči i činjenica da sadrži veću količinu vitamina C od limuna i pomorandže i više gvožđa nego spanać. Potočarka pojačava antioksidativni učinak i smanjuje oksidativni stres i povećava antioksidacioni učinak.

Ova biljka je odlična i za podsticanje apetita. Pročišćava organizam i osvežava. Potočarka u narodnoj medicini ima široku primenu u lečenju, kao sveža salata i u obliku svežeg soka. Preporučuje se uzimanje svežeg soka u razmeri 1 : 5, jedan deo soka i pet delova vode, jer čisti sok može izazvati upalu želuca i ždrela. Naravno, o uzimanju ovog soka, trebalo bi da se posavetujete sa izabranim lekarom.

Narodna medicina propisuje sok od potočarke i za spoljašnju upotrebu kada postoje oboljenja kože, sunčanih pega i nečistoća, kako utrljavanjem, tako i stavljanjem obloga.

Potočarka se preporučuje i pušačima.

Obloge od ove biljke se spravljaju tako što se izmrvi ili isecka lišće potočarke tako da se dobije kašasta smesa, koju se onda nanosi na obolelo mesto. Pre upotrebe, posavetujte se sa lekarom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar