Zapušen vam je nos i ne možete da dišete: Isprobajte ovaj trik i rešite problem u 3 poteza

Sezona prehlade i alergija donosi mnoge neprijatnosti, a zapušen nos može biti jedan od najneprijatnijih simptoma. Iako postoje različite metode za ublažavanje ovog problema, licencirani terapeut za masažu Džejms Mur  deli zanimljiv trik koji može pomoći.

Umesto posezanja za kapima ili sprejovima za nos, Mur predlaže jednostavnu mehaničku tehniku. U svom videu demonstrira kako jednom rukom povući nos na jednu stranu, a zatim palcem druge ruke gurnuti prostor između nosa i obraza nagore na nekoliko sekundi.

Začepljen nos se javlja kada se krvni sudovi u sluznici nosa upale i oteče, što može izazvati curenje iz nosa ili postnazalno curenje, kada višak sluzi teče niz zadnji deo grla. Tradicionalne kapi za nos deluju tako što sužavaju krvne sudove, olakšavajući disanje. Murov trik koristi pritisak da bi postigao sličan efekat.

Kako primeniti Murov trik

Stavite dva prsta desne ruke na levu stranu nosa i lagano ga pritisnite udesno.

Palcem leve ruke pritisnite područje obraza levo od nosa prema unutra i prema gore.

Ostanite u ovom položaju 15 sekundi, duboko dišite da biste pročistili nos. Ponovite na drugoj strani ako je potrebno.

Ovaj trik može pomoći u smanjenju sinusnog pritiska i nelagodnosti, stimulišući protok krvi i pružajući privremeno olakšanje. Iako ne postoje medicinski dokazi koji bi podržali efikasnost ove tehnike, mnogi smatraju da je od pomoći.

Saveti i upozorenja

Važno je napomenuti da prilikom izvođenja ove tehnike ne vršite previše pritiska. Ako začepljen nos traje ili se pogoršava, obavezno se obratite lekaru za savet i dalje lečenje.

Iako jednostavni trikovi poput Murovog mogu pružiti privremeno olakšanje, uvek je dobro imati na umu dugoročne metode upravljanja simptomima prehlade i alergije, uključujući odgovarajuću hidrataciju, izbegavanje alergena i konsultacije sa zdravstvenim radnicima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.