U trendu

Zašto treba da jedete 7 ORAHA dnevno?

Osim što imaju prijatan gorko – skatki ukus, orasi nas snabdevaju energijom, a nude i mnoge zdravstvene prednosti.

Grci su orahe zvali Jupiterovim plodom, smatrajući ih jelom dostojnim bogova, dok nauka tvrdi da samo sedam oraha dnevno može značajno da ublaži znakove starenja i zaštiti od srčanih oboljenja.

Čuvar srca
Orah je neverovatan izvor vrednih nutrijenata. Sadrži antioksidanse, kvalitetne masne kiseline, gvožđe, kalcijum, magnezijum, fosfor, cink, mangan, selen i vitamina B, E i K.

Ovi plodovi sadrže alfa – linolenske kiseline, vrstu omega – 3 masnih kiselina koja se nalazi samo u biljkama i igra važnu ulogu u održavanju srca. Orasi pomažu u održavanju optimalnog nivoa insulina u krvi, smanjuju holesterol i trigliceride, dok veliki broj fitonutrijenata pomaže telu u borbi protiv starenja, prostate, neuroloških bolesti i upala.

Stres kao rukom odnesen
Visoke količine omega – 3 masnih kiselina u orahu čine ga izvrsnom hranom za mozak – poznato je da ove kiseline pomažu kod smanjenja simptoma depresije, hiperaktivnosti i Alchajmerove bolesti. Orah i njegovo ulje takođe doprinose smanjenu nivoa stresa i snižavaju visoki krvni pritisak uzrokovan stresom, tvrde naučnici.

Otklanja bore, perut, sprečava opadanje kose
Orahovo ulje, osim što se koristi u ishrani i kao začin, za spoljnu upotrebu hidrira, podmlađuje kožu i pegla bore. Njime se leči perut, opadanje kose i prekorna masnoća. Nalazi se u mnogim proizvodima za negu, a zvrsno je i kao ulje za masažu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.