U trendu

Zatvor i mokrenje kod dece

Novo istraživanje ukazuje na to da glavni uzrok mokrenja dece u krevet može biti problem sa njihovim crevima, a ne sa bešikom.
Ispitivanjem dece koja su učestvovala u istraživanju, zaključeno je da je nedijagnostikovani zatvor tesno povezan sa nekontrolisanim mokrenjem u snu, tj. enurezom.
Istraživači kažu da je većina dece prestala da mokri u krevet kada je dobila terapiju laksativima u roku od nekoliko meseci. Ono što može delovati zbunjujuće jeste to što većina dece nije imala simptome zatvora.
Mokrenje i zatvor
Stolica u donjem delu creva ili rektumu može da prouzrokuje proširenje rektuma, koji onda pritiska bešiku i smanjuje njenu sposobnost da zadrži mokraću. Istraživači kažu da iako je već dve decenije poznato da to može biti uzrok mokrenja dece u krevet, mali broj lekara to uzima u obzir kada vrši procenu stanja deteta.
Pošto većina dece nije imala simptome zatvora, istraživači su obavili rentgen abdomena kako bi utvrdili da li postoji proširenje rektuma.
Istraživanje je obuhvatilo 30 dece uzrasta od 5 do 15 godina koja su imala problema sa mokrenjem u snu. Rentgen je pokazao da su sva dece imala određeni stepen proširenja rektuma izazvanog zatvorom, uprkos činjenici da je samo jedno od desetoro dece imalo simptome zatvora. Kada su deca dobila laksative za lečenje, u roku od 3 meseca 25 od 30 deteta (83%) prestalo je da mokri u krevet.
Glavni istraživač, urolog dr Stiv Hodžiz, kaže da je ovim pristupom uspešno izlečio skoro 200 dece koja su imala problema sa mokrenjem u krevetu, kao i sa urinarnim refluskom – stanje koje karakteriše nenormalan tok urina iz bešike nazad prema buberzima. Zahvaljujući ovoj metodi, on kaže da nema potrebe za operacijom urinarnog refluksa kod dece, jer kada se rektum isprazni, problemi sa refluksom nestanu.
Uobičajen problem
Procenjuje se da više od 5% dece uzrasta od 5 do 16 godina redovno mokri u krevet. Dečaci češće imaju ove probleme do uzrasta od 12 godina, međutim u uzrastu od 12 do 16 godina ima proporcionalnio više devojčica.
Stručnjaci se slažu da se simptomi zatvora često zanemaruju kada roditelji potraže pomoć zbog toga što njihova deca mokre u krevet. Međutim, dodaju da bi bezbednija varijanta merenja rektuma bila uz pomoć ultrazvuka, jer ova metoda predstavlja tehniku bez zračenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.