U trendu

Zbog čega treba piti sok od nara?

Sok od nara koji je od ranije poznat kao vrlo jak antioksidant može da uspori razvoj raka prostate kod ljudi koji su bezuspešno lečeni od ove bolesti.

Naučni tim koji radi na čuvenom Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu (UCLA) predvođen dr Alanom Pantukom (Allan Patuck) okupio je 46 bolesnika od raka prostate kod kojih je nivo prostatičnog specifičnog antigena (PSA) počeo da raste posle standardnog lečenja operativnim putem i zračenjem, što je jasno ukazivalo na to da se radilo a agresivnom obliku bolesti.

Njima je savetovano da svakog dana popiju 227 mililitara soka od nara. Zatim im je uzimana krv za analizu PSA, a merilo se i vreme koje je potrebno da bi se vrednost PSA udvostručila. To vreme nam govori koliko je rak agresivan, jer što je to vreme kraće, to je rak agresivniji, sa mogućim udaljenim metastazama.

Naučnici su otkrili da se kod osoba koje su pile sok od nara to vreme skoro četiri puta produžilo, od prosečnih 15 meseci pre uzimanja soka od nara na prosečna 54 meseca posle uzimanja ovog soka.

Dr Pantuk smatra da korišćenje ovog soka ne može da spreči nastanak bolesti, niti da bolesnike izleči, ali je sigurno da može da uspori razvoj bolesti koja je već uzela maha. Ukoliko se bolest može dovoljno usporiti, moguće je da tim bolesnicima neće biti potrebna nikakva dodatna terapija. Ta dodatna terapija sastoji se u davanju hormona, ili pak u hemioterapiji, a obe imaju vrlo izražene negativne sporedne efekte.

Mi još ne znamo zbog čega sok od nara ima tako snažan efekat na brzinu rasta PSA, ali se zna da ovaj sok sadrži malu količinu inhibitora COX-2 supstance, a ti inhibitori sprečavaju nastanak raka.

U zaključku se kaže da treba redovno piti sok od nara jer ima pozitivne efekte na ljudsko zdravlje.

Više o problemima s prostatom…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.