U trendu

Žene ovo ne bi trebalo nipošto da rade pre seksa, nije dobro za zdravlje, tvrdi poznati urolog

Žene pre seksa nikako ne bi trebale da mokre, jer ako uriniraju pre time povećavaju rizik od nastanka bolnih urinarnih infekcija, tvrdi urolog David Kaufmann.

On navodi kako je ideja da žene trebaju da mokre seksa, kao i nakon seksa, toliko učestala da se pretvorila u globalni mit u koji svi veruju.

Ipak, ističe da je jedan deo mita tačan – onaj po kojem žene obavezno trebaju da mokre posle seksa, jer se na taj način ispiraju bakterije s kojima je došla u kontakt, a čest su uzrok infekcije mokraćnih puteva.

Ali, s druge strane, uriniranje pre seksa je najveći uzročnik cistitisa medenog meseca, odnosno infekcija koje nastaju povezane sa seksom.

I preterivanje sa seksom može biti opasno za žensko zdravlje, tvrde lekari. Dugotrajni seks kao i nekoliko odnosa na dan mogu uzrokovati infekciju urinarnog trakta ili tzv. cistitis medenog meseca. Iako ima romantično ime, ova bolest može biti jako bolna, piše Women’s Health.

– Mokraćna cev se nalazi uz vaginu što znači da tekom seksa bakterije iz genitalija lako prelaze u mokraćovod. Što je trenje veće to je i veći rizik od infekcije – istakla je američka ginekološkinja Mary Jane Minkin.

Infekcija je češća kod žena koje nisu nikad rodile, a neke žene mogu je dobiti nakon svakog seksualnog odnosa. Rizik se može smanjiti ako se nakon seksa mokri, napomenula je Beverly Whipple, profesorka sa Univerziteta New Jersey.

Simptomi se najčešće pojave u roku jednog ili dva dana, a  karakteriziše ih bol kod mokrenja, učestalo mokrenje, promena boje urina i bolovi u području iznad stidne kosti. Ako se ne leči na vreme može prouzrokovati infekciju mehura i bubrega, piše About.com.

Čim primetite prve simptome preporučuje se da zatražite pomoć lekara. On će po potrebi prepisati antibiotike koji će izlečiti infekciju.

Pored toga, treba povećati unos vode ili soka od brusnice što će pospešiti mokrenje, a samim tim i čišćenje bakterija iz urinarnog trakta. Sve dok se infekcija ne izleči seks je najbolje da izbegavate.

Antihistamini, lekovi koji se standardno daju za smanjivanje simptoma alergije poput osipa, oticanja, kijavice ili svraba, nešto su što žene ne bi trebale piti pre seksa.

Naime, istraživanja su pokazala kako antihistamini deluju tako da opuštaju sva tkiva tela – od usne šupljine pa sve do genitalnog područja, piše Daily Mail..

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.