najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Zika virus hara Portorikom – Amerika u panici

Zika virus se brzo širi iz Južne Amerike prema severu pa je već identifikovan i u Portoriku. Na osnovu toga će jedan broj trudnica imati povećan rizik od moguće virusne infekcije i pojave mikrocefalije kod budućih beba.

Na pojavu Zika virusa u Portoriku nedavno je upozorio „Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti“, tako da virus više nije „tamo daleko od Amerike“ (Portotiko je deo SAD). Virusa još nema na kontinentalnom delu SAD, ali je sve bliži Floridi, a po svim zakonima verovatnoće, može se uskoro pojaviti i na severnoameričkom kontinetu.

Prema rečima dr Toma Friedena, jednog od direktora „Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti“, na osnovu ispitivanja uzoraka krvi dobrovoljnih davalaca i jednog broja pacijenata – ustanovljeno je da se Zika virus širi Portorikom.

Procene su da bi nekoliko hiljada trudnica moglo biti inficirano Zika vrusom, a nekoliko desetina ili stotina beba moglo da se rodi sa mikrocefalijom. Procene su rađene na osnovu toga kako se Zika virus širio u nekim zemljama Južne Amerike. Mikrocefalija je malformacija kada je glava novorođenčeta manja od normalne, sa potencijalom za dugoročna neurološka oštećenja.

U Portoriku su počeli sa testiranjem, novim eksperimentalnim testom ljudi za koje se sumnja da su inficirani Zika virusom. Prema zvanično dobijenim rezultatima, broj inficiranih osoba je u porastu.

Samo kod jedne od pet osoba zaraženih Zika virusom razvijaju se simptomi, što otežava praćenje virusne infekcije. Prethodne epidemije drugih tropskih virusa pokazale su da donacije dobrovoljnih davalaca krvi mogu dati tačan odraz infekcije u opštoj populaciji, ali u slučaju Zika virusa, to je izgleda komplikovanije. Zbog teškog utvrđivanja virusa u krvi, zvaničnicima je otežano da odrede stepen epidemije i intenzitet njenog širenja.

Dr Friedan je izrazio zabrinutost zbog zaštite trudnica pošto i relativno mali procenat komplikacija kod trudnica, kada se uzme u obzir opšta populacija, nije mali.

Kontrola komaraca i zaštita trudnica od ujeda komaraca ili infekcije veoma su komplikovani. Pored toga, teško je utvrditi koje su trudnice inficirane i da li će ta infekcija uticati na bebu.

Dr Frieden je tim povodom izjavio: “Mi jednostavno ne znamo sada ali ne možemo ni da procenima da li će biti dugoročnih posledica infekcije na razvoj mozga velikog broja novorođenčadi.”

Američke vlasti spremaju se da otpočnu testiranja u prvim potencijalno ugroženim područjima u državama kao što su Florida, Luzijana i Teksas kako se sezona komaraca zahuktava.

Napomene i saveti

Ujed komaraca je tipičan način širenja Zika virusa, ali je prenos virusa seksualnim odnosom češći nego što se mislilo, nedavno su potvrdili zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije.

Prema izveštajima Svetske zdravstvene organizacije, Evropa još nije ugrožena Zika virusom, ali kada će i koliko biti – još nema zvaničnih procena.

Podsećamo da žene koje su trudne ili planiraju trudnoću, a žive u „Zika virusom aktivnom regionu“ treba da se zaštiti od komaraca noseći košulje sa dugim rukavima i duge pantalone i koristeći sredstva za zaštitu od komaraca kada su napolju, a ostati u zatvorenim prostorijama koliko god je to moguće.

3 komentara
 1. Dragan Cvetkovic

  Mi samo prenosimo vesti iz sveta medicine, a da li su ovi “novi virusi” proizvedeni ili su se otrgli kontroli ili su zbog raznih uticaja mutirali – nije nam poznato. U toj vrsti farmakološke i naučnoistraživačke industrije se “vrte” velike pare, tako da je sve moguće.

 2. MG

  Zašto niko ne istražuje zašto se zika virus, koji postoji milionima godina, aktivirao baš sada? Ko ga je modifikovao?

  1. Admin

   Kaže se jedino: Virus „Zika“ je prvi put identifikovan 1947. godine kod nosilaca virusa, majmuna iz šume Zika u Ugandi (Afrika), po kojoj je virus dobio ime. Virus se u narednim decenijama široko rasprostanio u tropske regione Azije, Afrike, a poslednjih godina i u Južnoj i Centralnoj Americi.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike