U trendu

“Zlatni” koren: Ova biljka je neprikosnovena kod čira na želucu i bronhitisa

Sladić, tačnije njegov koren je tako dobar za lečenje mnogih obolenja da mu slobodno možemo dati titulu doktora.

Od stomačnih problema, preko lečenja bronhitisa do ublažavanja menstrualnih bolova. Zaista je šteta što je ova biljka kod nas tako slabo iskorišćena u kućnim apotekama, iako se većinom gaji u Evropi.

Pored toga što je divnog ukusa, sladić je i odličan izvor gvožđa. Korenje biljke se obično mrvi i kuva da biste ekstraktovali sok. Dobijena pasta se koristi protiv kašlja, kao blagi laksativ i protiv određenih infekcija. Inače za ovu supstancu je dokazano da ima antibiotsko delovanje protiv bakterija koje uzrokuju karijes, zbog čega je sladić obično među sastojcima vodica za ispiranje usta. Sladić deluje antibakterijski, antivirusno i odličan je za iskašljavanje. Sadrži niz korisnih hranjivih materija i flavonoida. Dobar je izvor vitamina B1, B2, B3, B5 i E. Pored gvožđa, sladić sadrži i: fosfor, kalcijum hlor, magnezijum, selen, cink.

Koriste ga često kao čaj za lečenje čira na želucu, protiv depresije, pa i i ćelavosti. Ovaj koren može blagotvorno delovati i kod problema sa menstruacijom i menopauzom, podiže raspoloženje, a smanjuje i bolove u mišićima i zglobovima.

Kako ga iskoristiti

Problemi sa želucem i čir na želucu

Sladić se dugo godina koristi kao lek za ove probleme. Čak je dokazano da neki flavonoidi iz sladića mogu da ubiju problematičnu “heliko” bakteriju, koja je zaslužna za nastanak čireva i mnoge stomačne probleme.

Napravite čaj od korena sladića tako što 1 kašičicu korena prelijete sa 1 šoljom kipuće vode. Ostavite poklopljeno 10 minuta. Pijete proceđeno, toplo. Jednu do 3 šolje na dan. (Ne biste trebali uzimati više od 3 šoljice čaja od sladića na dan). Sladić se većinom koristi za mnoge zdravstvene probleme pomešan, razblažen sa drugim čajevima.

Bronhitis

Za olakšavanje problema sa bronhitisom najbolje da koristite koren sladića u prahu. Pomešajte 5 gr ovog praha sa 3 kašike meda – uzimajte ovaj lek 3 puta na dan. Ukoliko imate problema sa disajnim putevima možete i žvakati koren sladića. On deluje protuupalno i pozitivno na iskašljavanje, pa je i odličan protiv jakog kašlja i upale pluća. A, ako imate bolnog grlo “grgljajte” mešavinu korena sladića u prahu i čiste vode.

Energičnost

Za jači imunitet i energičnost pijte čaj od sladića svaki dan. Dodajte mu malo meda i štapić cimeta i dobićete divan napitak za one ružne kišne dane.

Protiv ćelavosti i opadanja kose

Da biste sprečili ili usporili opadanje kose, u svoj šampon dodajte samo malo korena sladića u prahu (možete i sami samleti sušeni koren). Pored toga možete napraviti i masku za kosu, odnosno protiv opadanja kose.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar