U trendu

Značajno nam skraćuje život, a nismo ga ni svesni

Svima je već poznato da zagađen vazduh nepovoljno utiče na zdravlje, ali kako upozoravaju stručnjaci, to znači da on skraćuje i životni vek, naročito u okolini velikih industrijskih oblasti kao i u gradovima zbog gustog saobraćaja.

Zagađenje vazduha danas se u savremenom svetu meri na svim potencijalnim mestima zagađenja, a zavisno od nivoa zagađenja, proglašava se ili se izdaje upozorenje na opasnost.

Međutim, novo istraživanje iz Amerike pokazuje da i nivoi zagađenja vazduha koji se smatraju sigurnim mogu skratiti životni vek starijih osoba. Podaci istraživanja proizilaze iz analize rađene na ručunarima kojoma su upoređivani nivoi zagađenja ozona od 2000. do 2012. godine sa stopom smrtnosti kod starijih osoba.

Analiza je obuhvatila 93% starijih osoba sa zdravstvenim osiguranjem na celoj teritoriji Amerike. Podaci su pokazali da je stopa mortaliteta u navedenom periodu rasla linearno sa porastom zagađenja vazduha. Svako malo povećanje zagađenja vazduha, bez obzira na to što nije prošlo granicu dozvoljenog nivoa, povećalo je stopu smrtnosti od 0,5% do 1% dnevno.

Tokom analiziranog perioda ukupno je umrlo 22 miliona ljudi, a smatra se da je povećanje zagađenja vazduha uticalo na preranu smrt kod više od 7.100 slučajeva. Osim toga, primećeno je i tri puta veći rizik za mnoge bolesti kod starijih osoba koji se takođe može povezati sa zagađenim vazduhom.

Pokazalo se i da se starije žene suočavaju sa 25% većim rizikom od prevremene smrti u odnosu na starije muškarce. Takođe, analiza je pokazala 25% veći rizik za smrtnost od zagađenja vazduha kod svih drugih rasa sem bele rase. Kao razlog za razliku stope smrtnosti na rasnoj osnovi navodi se mesto ili oblast stanovanja, dok za razliku između muškaraca i žena još uek nisu nađeni razlozi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.