U trendu

Znate li koji je PRVI znak da ste alkoholičar?

Glavni znak alkoholizma je poricanje činjenice za neodoljivom potrebom za alkoholnim pićima, izjavio je u emisiji radija „Govori Moskva“ zamenik ministra zdravlja Rusije Oleg Salagaj.

Prema njegovim rečima, eksperti iz oblasti medicine su ovaj znak nazvali „agnozija“.

„Ja ne zavisim od njega, alkohol mi se dopada i ja ga pijem“, zamenik ministra navodi da su to reči koje alkoholičari najčešće izgovaraju.

„Pritom, oni ne žele da priznaju da im je potrebna stručna pomoć kako bi se oslobodili ove loše navike“, dodao je on.

Ranije je Salagaj izjavio da Rusija nije zemlja u kojoj se najviše pije, naprotiv, upotreba alkohola se smanjuje. On je naveo i da je konzumiranje alkohola u Rusiji u periodu 2014-2017. godine bilo najniže u Evropi i iznosilo je oko 0,83 litara alkohola po osobi.

Alkoholizam je hronična i psihička progredijentna bolest koja ima socijalno-medicinske posledice. Karakterišu je velika želja za alkoholom, kao i psihička i fizička zavisnost od njega. Alkoholizam je praćen gubitkom kontrole nad konzumiranjem alkohola, rastom tolerancije na alkohol (povećava se doza koja je potrebna za postizanje zadovoljstva), apstinentnim sindromom, toksikacijom organa, kao i gubitkom pamćenja o događajima koji su se dogodili u periodu pijanstva.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)