U trendu

Znate li šta se dešava u organizmu kad pojedete ljutu papričicu?

Novo istraživanje koje je tim sa Univerziteta u Vermontu završio posle 6 godina pokazuje da postoji veza između konzumiranja ljute hrane i stope smrtnosti.

Verovali ili ne, studija je pokazala da je samo jedna ljuta papričica mesečno dovoljna da smanji rizik od smrtonosnog srčanog ili moždanog udara za čak 13 odsto!

Šta se zapravo dešava u organizmu kada jedemo ljuto?

Kapsacain, supstanca koja čini ljute papričice toliko ljutim, doprinosi sposobnosti organizma da pretvara takozvanu „belu masnoću“ u „smeđu masnoću“. „Smeđa masnoća“ je, po objašnjenju istraživača, „pametna masnoća“ koja pomaže ljudskom telu da sagoreva kalorije efikasnije.

Muškarci koji jedu ljutu hranu imaju viši nivo testosterona.

Ovo pokazuju rezultati jedne psihološke studije – nije, dakle, reč o fiziološkim dokazima već o korelaciji. Pokazalo se i da sklonost ka kapsacainu ukazuje i na sklonost ka agresiji, rizičnim postupcima, dominantnom držanju.

Svaki put kad pojedemo hranu koja sadrži ugljene hidrate, naš nivo šećera u krvi se mijenja. Međutim, dodavanje ljute papričice u jelo sprečava skok šećera u krvi pri obroku, pokazalo je jedno istraživanje nutricionista pre desetak godina. Ovo se pokazalo naročito delotvornim kod pacijenata obolelih od dijabetesa tipa 2.

(Espreso)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)