U trendu

Ako kupujete polovni automobil, evo kako da prepoznate bivša taksi vozila na tržištu

Jedan od rizika kupovine polovnog vozila je izbor ‘pogrešnog’ primerka koji je služio kao taksi vozilo.

Mnogi se boje da kupe polovnjak koje je pre služilo kao taksi vozilo. Mišljenja su da su zbog veće kilometraže i većeg udela gradske vožnje bliže kraju svog radnog veka. Ali da je li zapravo loša ideja kupiti automobil koji je korišćen kao taksi? I kako možete znati radi li se o nekadašnjem taksi vozilu?

Ranije je bilo lako. Taksi vozila su bila manje zastupljena, a među njima su udeo od bar 90 posto imali Mercedesi W123, koje su pak nasledili opet Mercedesi, i to još bolji W124. Kako se radi o neuništivim automobilima koji i u privatnim rukama prolaze torture, rizik nije ni postojao. Jednostavno se znalo šta vas čeka.

Danas su stvari kudikamo drukčije. Taksiji mogu imati stotine hiljada pređenih kilometara, a neretko su u stanju kad su već jednostavno odradili svoje i ne isplate se dalja ulaganja.

Taksiji većinu prevoza obavljaju po gradu, što stavlja prevelik pritisak na različite delove automobila, posebno motor, kočnice, menjač i komponente vešanja. Vozilo sa sličnom kilometražom, voženo uglavnom na auto putu, biće u puno boljem stanju.

Unutrašnjost korišćenih taksi vozila takođe može biti istrošena, posebno sedišta. Dok većina ljudi pokušava da što bolje očuva svoja vozila, putnici u taksi vozilima ne mare za enterijer.

„Treba li kupci da izbegavaju kupovinu taksi automobila? Iako je odluka u potpunosti njihova, cena bilo kojeg automobila trebalo bi da odražava njegovo stvarno stanje koje zavisi od toga kako je korišćen. Taksi automobili mogu da budu finansijska rupa bez dna jer su često istrošeni“, kaže Matas Buzelis, stručnjak za automobile i menadžer  komunikacija u carVerticalu, prenosi Index.

Kako prepoznati automobil koji je bio korišćen kao taksi

Provera istorije automobila jednostavan je način da saznate da li je vozilo bilo korišćeno kao taksi. Inače može biti teško saznati te informacije jer sumnjivi prodavci često kriju činjenice o automobilu koje im ne idu u korist.

Mercedes-Benz (29% svih taksi automobila proverenih na carVerticalu), Volkswagen (14.4%), Škoda (12.3%), Volvo (10.9%) i BMW (5.8%) najpopularnije su marke taksi automobila na tržištu polovnih vozila. Budući da kupci jako cene ove proizvođače, prevaranti to često koriste kako bi ostvarili profit.

Mercedes-Benz E klase je na vrhu liste (17.9%), a slede Škoda Superb (7.7%), Volkswagen Passat (6.1%), BMW serije 5 (5%) i Volvo V70 (4.7%).

Boja automobila takođe može otkriti njegovu prošlost – u mnogim se gradovima koriste iste boje za sve taksije kako bi se mogli lako razlikovati na ulici. Neki modeli kao što je E klasa proizvedeni su za potrebe taksija, a dobili su čak i posebnu boju karoserije.

I za kraj spomenimo jedan od korisnih načina provere vozila. Taksiji često imaju na sebi nalepnice, a to ostavlja tragove na laku. Budući da do tih površina ne dolazi sunčevo zračenje, ta područja mogu biti svetlija i jasno vidljiva, što sugeriše da je automobil u prošlosti bio korišćen kao taksi vozilo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.