Audi R4 „miniR8“ – novi raodster iz Audija

Audi se sprema da tržištu ponudi svoj novi roadster, koji bi se bazirao na VW-ovom konceptu Bluesport i koji bi najverovatnije imao i svoje blizance pod oznakama još nekog brenda pod VW kapom. Veruje se da bi ovaj automobil lako mogao da se zove R4, a većina ga zasad zove mini R8. Ukupno gledajući, R4 bi u Audi-jevoj ponudi trebalo da se smesti između modela TT i R8, a pored konvencionalnih motora poznatih iz VW grupacije, na tržište bi trebalo da stigne i električna verzija. Dakle, isto kao što će biti slučaj s većim i starijim bratom.
Veruje se da će električni pogonski sklop činiti litijum-jonske baterije, kao i četiri elektromotora, po dva na svakoj osovini. Da li će se raditi o potpuno identičnom pogonu kao kod koncept modela e-Tron još nije poznato. Izvori tvrde da će Audi R4 imati novi aluminijumski prostorni ram, dok bi dobar deo karoserijskih površina trebalo da bude izrađen od plastike, kako bi masa automobila bila svedena na što manju meru. Naime, baterije će sigurno poprilično doprineti njegovoj ukupnoj masi, za koju se očekuje da će se kretati oko 1.500 kilograma.
Pored električne verzije, hit kod ovog modela sigurno bi trebalo da predstavlja i unapređena verzija sadašnjeg 2,5-litarskog 5-cilindričnog turbo benzinskog agregata. U skladu s trendovima može se očekivati i snažnija verzija nekog od postojećih dizel agregata. Svojim dizajnom Audi R4 će biti prepoznatljiv član porodice automobila iz Ingolštada, a cela priča će, kao što se može i videti na slikama, verovatno, dodatno evoluirati. Što se karoserijskih verzija tiče, u ponudi će biti kupe i klasični kabriolet, a neki navode i mogućnost targa verzije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.