U trendu

Betmenovi automobili

Nedavno je na aukcionoj prodaji prodat Batmobile, automobil iz filma „Batman Forever“ (jednog od filmova iz serijala o Betmenu). Iako po proceni stručnjaka vredi 2,8 miliona dolara, auto je prodat za samo 297.000 dolara. Razlog prodaje ispod cene su specijalni uslovi koje su Warner Bros i DC Comics postavili budućem vlasniku. Naime, vlasnik neće smeti da vozi automobil ni da se s njim pojavljuje u javnosti.
Ova vest je dobar razlog za kratku priču o Betmenovim automobilima, koji su pratili razvoj ovog literarnog i filmskog junaka počev od 1939. godine, kada se Betmen prvi put pojavio u stripu (časopis Detective Comics). Naziv Batmobile Betmenov automobil je dobio 1941. godine, a kasnije se njegov oblik menjao kroz stripove, filmove, pa čak i knjige. Posebna pažnja posvećena je njegovom nastupu u TV serijama i na filmskom platnu. Prvi serijal o Betmenu snimljen je 1943. godine, a 1949. snimljen je drugi – „Batman and Robin“. Ta dva serijala bila su niskobudžetna, pa se Betmen vozio običnim automobilima toga doba.
Jedan od najpoznatijih i najpopularnijih Betmenovih prevoznih sredstava je Linkoln Futura iz TV emisije koja se prikazivala od 1966. do 1968. godine. Napravljen je po Fordovom konceptu. Zatim se pristupilo ručnoj izradi specijalno dizajniranih modela, posebno s pojavom filma o Betmenu 1989. godine. Batmobile iz te godine je kombinacija kupea iz 1930. godine (kao što je Bugatti Type 57) i u to vreme modernih trkačkih automobila (kao što je Porche 962) ugrađenih u kućište modela Chevy Impala. Tome su, u skladu s navikama i potrebama junaka, pridodata i odgovarajuća vatrena oružja.
Taj model bio je aktuelan do 1994. godine, kada je dizajniran novi za film „Batman Forever“ (upravo prodat na aukciji). Dobio je futurističku liniju, s krovom koji se otvara u obliku slova „V“ i dizajnom potpuno u skladu s automobilima s trkačkih staza. Usledilo je zatim nekoliko modela za TV serije, a za film „Batman Begins“ (2005. godine) napravljena je snažna kombinacija Lamborghini-ja i Hummer-a. Spolja gledano, on više podseća na čamac. To je zapravo elektromobil sa snažnim kompjuterom (AMD Sempron 2800+ procesor, 40 gigabajta hard disk i 400 megabajta RAM-a). Opremljen je i mnogobrojnim LED diodama za stvaranje svetlosnih efekata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.