BMW X6 – Sports Activity Coupe

Najnoviji trendovi u automobilskoj industriji doveli su do toga da se klasična podela automobila na limuzine, karavane, male gradske automobile ili kabriolete polako gubi. Nova shvatanja u kreiranju automobila dovela su do proizvodnje vozila koja imaju najvažnije osobine svih prethodno nabrojanih kategorija, a koja brišu granice među segmentima u auto-industriji. Takav jedan automobil je i BMW X6, koji je u stvari kupe s četvoro vrata, napravljen na platformi SUV-a s veoma snažnim motorom, za koji ljudi iz čuvene fabrike automobila kažu da je to Sports Activity Coupe s off-road potencijalom.
BMW X6 spolja izgleda agresivno i moćno, što u kombinaciji sa snažnim motorima koji su postavljeni na produženu platformu modela X5 dovodi do odličnih voznih osobina, što jednom ovakvom automobilu i priliči. Iako se temelji na modelu X5, deo svog spoljnog izgleda duguje i koncept vozilu CS, što se najpre ogleda u izgledu prednjeg branika i auminijumske zaštite donjeg dela vozila. Unutrašnjost automobila napravljena je u kombinaciji visokokvalitetnih materijala koji daju dozu luksuza. Glavne karakteristike enterijera su kožom obloženi multifunkcijski volan, centralna konzola s vazdušnim jastucima za kolena vozača i suvozača, zatim sedišta koja se kompletno mogu podesiti, a tu je sve ono što doprinosi zabavi i udobnosti u toku vožnje. U automobil su ugrađeni CD plejer koji čita MP3 format, DVD sistem, USP, četvorozonski klima-uređaj, zadnja kamera, navigacioni uređaj i još dosta sitnica koji ovom automobilu daju dozu luksuza.
U ovaj model je prvi put ugrađen sistem Dynamic Performance Control, koji preko xDrive sistema pogona na sva četiri točka može da prenosi različite obrtne momente na zadnje točkove ako vozilo izgubi kontakt s podlogom, što u kritičnim momentima olakašava upravljanje i povećava stabilnost vozila. X6 pokreće novorazvijena paleta motora, od kojih je najmoćniji benzinski V8 motor sa Twin Turbo tehnologijom i direktnim ubrizgavanjem. Ovo je ujedno i prvi osmocilindrični benzinski motor na svetu s turbopunjačem i katalizatorskim konvektorima u V-rasporedu između dva reda cilindara. Sa svojih maksimalnih 407 KS ovaj V8 motor je ujedno i najjači u svojoj klasi. Svi motori snagu na točkove prenose preko šestostepenog automatskog menjača, dok u standardnu opremu takođe spadaju i bi-xenon prednji farovi s funkcijom za dnevnu vožnju i vožnju po magli.
Paletu motora koja pogoni novi BMW X6 čine četiri novorazvijena motora, od kojih je onaj prethodno pomenuti najjači u ponuđenoj gami motora, a oznaka mu je xDrive50i i ima 4.395 kubika i 407 KS. xDrive35i je sledeći motor u ponuđenoj gami motora; to je šestocilindrični Twin Turbo benzinski motor s direktnim ubrizgavanjem od 2.979 kubika i 306 KS. Sledeći je xDrive35d šestocilindrični dizel Variable Twin Turbo motor sa common rail ubrizgavanjem treće generacije od 2.993 kubika i 286 KS. A kao poslednji i najslabiji motor u ponuđenoj varijanti motora je xDrive30d šestocilindrični dizel Variable Twin Turbo motor sa common rail ubrizgavanjem treće generacije od 2.993 kubika i 235 KS.
Novi model BMW X6 neće se za svetsko tržište proizvoditi u matičnoj državi – Nemačkoj, već u BMW-ovoj fabrici Spartanburg u Južnoj Karolini (SAD). U toj fabrici prave se i modeli ovog proizvođača X5 i Z4, a sva vozila koja silaze s traka ove fabrike odlikuju visoki standardi i fleksibilnost kako bi se zadovoljile sve želje kupaca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.