U trendu

Chevrolet Spark – nova „iskrica“ na drumu

General Motors je krajem 2004. objavio da Chevrolet na velika vrata ulazi na evropsko tržište automobila. Dotadašnje Daewoo modele počeli su da zamenjuju oni s logom "velikog plusa" na maskama hladnjaka. Tako je veoma dobro poznati model malog gradskog automobila Matiz postao Spark. Zaiskrilo je tada, ali i sada, kada je prikazan novi model.
Chevrolet je najavio da se novo izdanje modela Spark očekuje na tržištu početkom 2010. godine, a poznato je da će mu početna cena biti oko 8.000 evra. Istina je da je to više nego za model koji se još uvek nudi u prodajnim salonima, ali novi model je snažniji i opremljeniji. U njegovu serijsku opremu sada spada čak šest vazdušnih jastuka, ABS i servo upravljač. Najprodavaniji model u najmanjem segmentu tržišta je narastao, pa sada, zahvaljujući dužini od 364 cm i širini od 159,7 cm u putničkoj kabini, nudi zavidan nivo prostora i na zadnjoj klupi.
Za razliku od najvećeg konkurenta, Renault Twingo-a, koji dolazi isključivo s dvoja vrata, Chevrolet Spark dolazi samo s petoro vrata. Iako se navodi da Chevrolet Spark bez problema prima pet putnika, prevoziti više od četiri odrasle osobe nije preporučljivo. O raspoloživom prostoru govore i dimenzije od 106,7 cm za noge napred, odnosno 89,3 cm pozadi. Zatim je tu 128,8 cm u području ramena napred, odnosno 126,3 pozadi i 100,9 cm napred za glavu i 95,2 cm pozadi, što je među najvećim proporcijama u segmentu.
Chevrolet Spark ima deljiv naslon zadnje klupe (60:40), a u osnovnoj verziji je na raspolaganju prtljažni prostor od 170 litara. Za materijale upotrebljene u unutrašnjosti automobila može se reći da su prijatni za oko, ali veoma tvrdi, na šta su verovatno naviknuti svi koji su do sada imali "posla" sa Chevrolet-om. I unutrašnjost je, slično spoljašnjem izgledu automobila, urađena "razigrano" i očigledno je da se cilja na mlađu i žensku populaciju. Primera radi, komandna tabla je uređena slično onim na motociklima. Kompaktna je, ali nudi sve potrebne elemente. Mada novi Chevrolet Spark ne impresionira u vožnji, to se i ne očekuje od automobila koji košta oko 8.000 evra. Ne može se previše zameriti ni nepreciznom upravljaču i menjaču, jer je ovo ipak mali gradski automobil koji nije namenjen trkama već što lakšem parkiranju i provlačenju kroz gradsku gužvu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.