Citroen C4 Grand Picasso 2.0 HDi

Klasa monovolumena koji primaju više od pet putnika donedavno nije bila preterano zanimljiva domaćim kupcima, ali s povećanjem broja modela u ponudi, kao i snižavanjem njihove cene, ovakvi automobili se sve više mogu videti na našim putevima. Jedan od njih je i novi Citroen C4 Picasso, kojem su Francuzi dodali prefiks – Grand, to jest "veliki". Kao što mu ime govori, reč je o produženoj verziji standardnog C4 Picasso. Ipak, ovo bi vas moglo prevariti samo na prvi pogled, pošto su ta dva automobila ista od prednjeg kraja do B nosača, dok je sve ostalo – različito.
Citroen C4 Grand Picasso je 12 cm duži od običnog Picasso-a, ali je sva ta dužina otišla u zadnji kraj automobila, dok je međuosovinski razmak isti. Picasso je baziran na prednjem kraju platforme Citroen-a C4, odnosno Peugeot-a 307, dok je zadnji deo automobila modifikovan. Dva automobila ipak dele motore i prenose, kao i sistem vešanja i opremu. Na stranu s tehničkim detaljima, ono što će vlasnike posebno oduševiti jeste količina svetlosti koja se dobija u serijskoj opremi. Vetrobransko staklo je jedno od najvećih i najizduženijih kod komercijalnih automobila, proteže se skoro do početka druge trećine krova, a postoji i verzija sa staklenim panoramskim krovom za ljubitelje sunčanja. Tu je i dvostruki A nosač – između dva nosača smešteno je staklo za još bolju vidljivost, ali s jednom znatnom manom. Nestandardni nosač bio je nedovoljno krut da se na njega prebaci odgovornost prilikom sudara, pa su Picasso-va ojačanja smeštena, kao kod kabrioleta, "ispod pojasa". To je, naravno, uticalo na povećanje mase, potrošnju i vozne osobine.
Kvalitet materijala u unutrašnjosti, kao i sam dizajn unutrašnjosti i komponenti, zaista je odličan. Privikavanje na kontrole ipak je neophodno, pošto je ergonomija specifičan pojam kada je u pitanju Citroen. Primera radi, srednji deo upravljača je fiksiran, dok je digitalni displej s brzinomerom (kojem možete da promenite boje) smešten centralno. Tu je i inteligentna ručna kočnica koja takođe traži privikavanje. Putnici će svakako ceniti izuzetnu prostornost za glavu i noge koju nudi Grand Picasso, iako će u zadnjem redu moći da se smeste samo oni niži od 175 cm. Sa svim sedištima na mestu Grand Picasso ima samo 200 litara prostora za prtljag, dok će preklopljeni treći red osloboditi mesta za 900 litara, a mogućnosti postaju neslućene s oba putnička reda preklopljena i 2.000 litara zapremine prtljaga, koje su vam tada na usluzi.
U vožnji se i te kako oseti dodatni teret, iako je prikazani model opremljen sasvim zadovoljavajućim dvolitarskim common-rail turbodizelom, koji raspolaže sa 138 KS. Isti međuosovinski razmak kao i kod kompaktne verzije Picasso-a znači i drugačije ponašanje Grand Picasso-a na otvorenom putu kroz višestruke krivine. Vešanje je takođe nešto kruće, zbog čega je vožnja nešto manje udobna nego što je to slučaj kada je u pitanju Citroen. Ipak, za pohvalu su kočnice, koje su vrlo uverljive, progresivne i s pravovremenim aktiviranjem ABS-a. Pomenuti sistem protiv blokiranja kočnica standardni je deo opreme, kao i ESP, zatim pet vazdušnih jastuka, a ISOFIX osigurači dečjih sedišta smešteni su na svim putničkim sedištima. Picasso je osvojio čak pet zvezdica za odrasle putnike, četiri za najmlađe, kao i dve zvezdice za prolaznike na Euro NCAP-ovim crash testovima, što ga čini jednim od najsigurnijih monovolumena u klasi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.