U trendu

Corolla i Matrix za 2009.

S pravom se može reći da je Toyota Corolla gotovo neprimetno prerasla u vrlo moderan atraktivan automobil i da se ravnopravno može nositi sa Volkswagen-ovim i Ford-ovim modelima te klase. To u potpunosti potvrđuje nova generacije modela Toyota Corolla, a posebno nov model napravljen na bazi „korole“ – Matrix.
Prva Toyota Corolla pojavila se 1966. godine, što znači da je u 2006. proslavila svoj 40. rođendan. U Severnu Ameriku stigla je dve godine kasnije (1968), pa se upravo u 2008. godini na tom prostoru obeležava njena četrdesetogodišnjica. U tom periodu ona je napravila pravu invaziju na tržište širom sveta i ostvarila prodaju u 142 zemlje. Na tim tržištima prodato je više od 30 miliona primeraka različitih modela pod ovim brendom, što je znatno više od Volkswagen-ovog Beetle-a, koji je prodat u 21,5 miliona primeraka, i Ford-ovog modela iste klase, prodatog u 15 miliona primeraka.
Dosad se na tržištu pojavilo devet generacija serije Toyota Corolla. Nova, deseta generacija startuje u proleće 2008. godine. Pojaviće se s vrlo bogatom ponudom različitih varijanti. Po spoljašnjem dizajnu ponuđena su dva modela – sedan pod imenom Corolla i hatchback pod imenom Matrix. Drugi model je snažniji i agresivniji, ali su u suštini vrlo slični. Po spoljašnjem dizajnu se ne razlikuju mnogo ni od prethodne generacije, osim malog povećanja dužine i međuosovinskog rastojanja. Time je neznatno povećan prostor u unutrašnjosti, ali je malo povećana i njegova težina. Corolla je napravljena s pogonom na prednje točkove, a Matrix s pogonom na sva četiri točka.
Ponude oba modela obuhvataju dva agregata. Agregat manje snage je zapremine 1,8 litara (DOHC) i s četiri cilindra. On je kombinovan s petobrzinskom manuelnom ili četvorobrzinskom automatskom transmisijom. Drugi agregat je snažniji, i Corolla i Matrix u toj varijanti imaju dodatu oznaku XRS. Njegova zapremina je 2,4 litra, a snaga 158 „konja“ pri brzini od 6.500 obrtaja u minuti. Prema tome, top-model ponude nove, desete generacije serije Toyota Corolla je Matrix XRS, koji se zaista odlikuje zavidnom snagom i agresivnošću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.