Dačija sandero – moderni Rumun

Četiri godine posle predstavljanja „dačije logan“, na salonu automobila u Ženevi predstavljen je novi model fabrike iz Rumunije, koja posluje u okviru grupacije „Reno“. Novi model nosi ime „sandero“, a napravljen je na B0 platformi, preuzetoj iz „logana“. Za razliku od „logana“, koji se pravi u četiri modela, ovo je dvodelna moderna berlina veoma privlačnih linija. Novi „sandero“ proizvodi se u fabrici u Piteštu u Rumuniji, a poseduje sve odlike „Dačijinih“ vozila – prostornost, veliki prtljažni prostor i robustnost.
Dizajn samog vozila je veoma moderan i prati sve trenutne trendove u ovom segmentu automobilske industrije. Prednji deo ističe se izražajnim svetlima i skladnom celinom odbojnika i maske. Dizajn bočnih strana vozila pojačava utisak robustnosti, zahvaljujući širokim zaštitnim lajsnama (zavisno od verzije), dok linija zadnjeg dela „dačije sandero“ dodatno ističe utisak prostranosti i čvrstoće. Kao i drugi modeli iz „Dačijine“ game vozila, i „sandero“ ima izraženu izdignutost od tla, što mu omogućava vožnju po svim tipovima puteva, a tu je i dodatna zaštita donjeg dela vozila od neasfaltiranih puteva. U unutrašnjosti je nova, funkcionalna centralna konzola, koja se razlikuje od verzije do verzije i nivoa opreme. Posebna pažnja posvećena je ergonomski oblikovanim komandama i čitljivosti informacija na komandnoj tabli.
„Dačija sandero“ preuzima benzinske (1,4 od 75 KS i 1,6 od 90 KS) i dizel motore (1,5 dCi od 70 KS i 1,5 dCi od 85 KS), koji su već dokazani agregati iz „Renoa“. Dva benzinska motora od 1,4 i 1,6 litara u potpunosti zadovoljavaju kriterijume niskih troškova, čvrstoće i lakoće održavanja, koje su i svojstvene „Dačiji“. Ističu se velikim obrtnim momentom pri niskom broju obrtaja dostupnom u širokom rasponu korišćenja, kao i umerenom potrošnjom. Kao prava referenca kada je reč o dizel motorima, motor 1,5 dCi poznat je kao jedan od motora s najboljim učinkom. Reč je o agregatu koji je opremljen sistemom direktnog common rail ubrizgavanja druge generacije, koji daje dobre performanse s niskom potrošnjom goriva.
Kad je reč o sigurnosti, „sandero“ koristi poznato umeće grupacije „Reno“. U pogledu aktivne sigurnosti, posebna pažnja posvećena je kočionom sistemu. „Sandero“ može biti opremljen ABS sistemom Bosch 8,1 najnovije generacije povezanim s elektronskim rezdelnikom sile kočenja (EBV), kao i sa sistemom za pomoć pri naglom kočenju, što je novost u „Dačijinim“ vozilima. Takođe, ovaj model „dačije“ nudi i mnoge druge sisteme pasivne zaštite i sigurnosti.
„Dačija sandero“ naći će se u prodaji u Evropi od juna 2008. godine. Kao i sva ostala „Dačijina“ vozila, i ovaj model će u većini evropskih zemalja ponuditi dobar odnos cene i opreme, što će uz garanciju od tri godine ili 100.000 km sigurno doprineti da i ovaj model automobila iz Rumunije veoma brzo zauzme svoje mesto na ulicama i putevima mnogih evropskih zemalja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.