U trendu

Dobra ušteda novca: 5 sjajnih saveta da smanjite račune za GORIVO

Devojka po imenu Abigejl, na svom TikTok profilu redovno iznosi svoje mišljenje na temu motornih vozila. U nedavno objavljenom videu, podelila je pet najbolji saveta koji će vam pomoći da smanjite broj poseta benzinskoj pumpi.

U celom svetu, cene benzina poslednjih nedelja i meseci skaču iz dana u dan, pa ne čudi što milione vozača brine kako će izaći na kraj sa povećanjem troškova. Baš zbog toga je svaki savet za uštedu novca više nego dobrodošao!

1. Očistite i rasteretite svoj auto

Abigejl kaže: „Rešite se svega što vam ne treba. Teži automobil podrazumeva i veću potrošnju goriva.“

Podržavajući njenu tezu, portparol auto-moto saveza je rekao za LADbible: „Možete da uštedite na troškovima goriva tako što ćete preduzeti nekoliko praktičnih koraka, kao što je uklanjanje neiskorišćenog krovnog kofera ili čišćenje gepeka od predmeta koje ne koristite – ali ne zaboravite da ostavite sigurnosnu opremu.“

2. Napumpajte gume

„Za svakih deset posto nedovoljne napumpanosti vaših guma, trošite tri procenta više goriva“, kaže ona.

Stručnjak za bezbednost na putu: „Proverite da li je pritisak u gumama pravilno podešen. Nedovoljno napumpane gume mogu dovesti do veće potrošnje goriva i mogu da utiču na upravljanje vašim automobilom. Udar u ivičnjak nakon gubitka kontrole može u najboljem slučaju dovesti do oštećenja guma.”

„Dok proveravate napumpanost svojih guma, uverite se da se gazni sloj nije izlizao i da se nalazi iznad zakonske granice (1,6 mm).”

„Vožnja sa izrazito istrošenim gumama može vas dovesti do velike novčane kazne, pa čak i kaznenih bodova.”

3. Nemojte prepuniti rezervoar

Da, ovo bi moglo zvučati pomalo kontraintuitivno, ali verujte joj.

Abigejl kaže: „Gorivo je zaista teško; 70 litara dizela teži oko 57 kilograma. To je mnogo novca.“

Zato smanjite težinu i pomozite svom automobilu da ode još malo dalje.

4. Lagano kočite

Abigejl kaže: „Bez naglog kočenja. Svaki put kada to radite, zapravo uzalud trošite gorivo. Naravno, to ne znači da ne treba da i dalje koristite kočnicu, molim vas i dalje koristite kočnicu!“

5. Usporite

Ovo je verovatno najčešći način uštede goriva, ali Abigejl misli da to svakako treba pomenuti. Brza vožnja je „smrt“ za potrošnju. Stići ćete do destinacije brže ukoliko vozite 110 km/h umesto 90 km/h, ali ćete u isto vreme povećati potrošnju goriva za oko 15 odsto.

Takođe, obratite pažnju na broj obrtaja. Vožnja na 2000-2500 obrtaja ne samo da je najbolja za potrošnju, već i za motor.

„Veća brzina podrazumeva da ćete brže trošiti gorivo“, objašnjava ona.

„Planiranje puta je daleko bolje – polazak unapred znači da nećete osećati potrebu da vozite malo brže.”

@shetalkscars

Rising Fuel Prices & How To Save £££💰 #ukcar #fuelcrisis #ukcars #carsuk #ukdriver #ukdrivers #driversuk #newsuk #uknews #ukcarcommunity

♬ Einaudi: Experience – Ludovico Einaudi & Daniel Hope & I Virtuosi Italiani

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar