Downsizing – osnovne informacije (1)

Povećanje snage motora uz istovremeno smanjenje potrošnje goriva godinama je glavna misao vodilja većine proizvođača automobila. Jedna od ključnih strategija smanjenja gabarita motora, a potom karoserije i ostalih delova automobila koja će sigurno obeležiti sledeće generacije modela na tržištu zove se downsizing.
U praksi downsizing osigurava veću snagu iz iste, odnosno manje zapremine, a to znači da osigurava veće specifične pritiske i više temperature u cilindrima, kao i veću energetsku korisnost procesa sagorevanja. Takođe, manji cilindri imaju manju površinu preko koje se razmenjuje (gubi) toplota, posebno na glavi motora. Manji motor ima manji unutrašnji otpor trenju i ostale mehaničke gubitke, primera radi, za pogon agregata pumpi goriva, ulja i rashladne tečnosti, generatora, alternatora.
Sve navedene prednosti bitno povećavaju efikasnost, to jest stepen korisnosti motora. Povećanje pritiska u cilindrima postignuto je naprednom tehnologijom prednabijanja u dva stepena. Primera radi, kod benzinskog motora zapremine 1.390 ccm tajna odličnih performansi je u dvostrukom prednabijanju. Do 2.000 o/min u funkciji je Roots-ov mehanički kompresor (pokreće se remenom), od 2.000 do 3.500 o/min rade zajedno mehanički kompresor i turbopunjač, a iznad 3.500 o/min elektromagnetno kvačilo isključuje kompresor, pa je u funkciji samo turbopunjač.
Tako se istovremeno postiže uverljiva elastičnost. Motor radi bez turbo rupe, a na visokim obrtajima je sportski eksplozivan, bez preterane potrošnje. Tu se prednosti koncepcije downsizing-a ne iscrpljuju, jer se motor može opremiti sistemom za automatsko gašenje i paljenje motora prilikom zaustavljanja (start-stop), a 6-stepeni menjač ima produžen prenos od trećeg do šestog stepena. Stepen korisnog delovanja motora može se povećati i ugradnjom toplotnih izmenjivača, koji preuzimaju toplotu kada je ima previše i predaju kada je temperatura motora previše niska. Dodatne prednosti mogu se osigurati ugradnjom nikl-metal hidridnih baterija (NiMH), umesto klasičnih olovnih, što smanjuje masu automobila za otprilike pet kilograma, kao i sistema za vraćanje dela energije pri kočenju i usporavanju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.