U trendu

GM EN-V – gradsko vozilo budućnosti (2)

Zbog kombinacije sistema globalnog pozicioniranja (GPS), komunikacije među vozilima i senzorskih tehnologija prikupljanja podataka na daljinu koncept EN-V može se voziti ručno i uz pomoć automatskog pilota. Njegova mogućnost autopilotiranja omogućuje smanjenje saobraćajnih gužvi tako što EN-V automatski bira najbrži put na osnovu informacija o stanju na putevima u stvarnom vremenu. Ovo koncept vozilo takođe koristi bežičnu komunikaciju za uspostavljanje "društvene mreže" koju vozači i suvozači koriste za komunikaciju s prijateljima ili poslovnim saradnicima u toku vožnje. Ova kombinacija senzorske tehnologije, bežične komunikacije i navigacije zasnovane na GPS-u čine tehnološku osnovu. Delovi tog temelja mogu se kasnije pozajmiti od koncept vozila EN-V i mogu da trasiraju put prema naprednim sigurnosnim transportnim sistemima budućnosti.
Mogućnost komunikacije s drugim vozilima i s infrastrukturom može znatno smanjiti broj saobraćajnih nesreća. Koristeći sisteme senzora i kamera na vozilu EN-V može da "oseti" šta je oko njega, što opet omogućuje da vozilo brzo reaguje na prepreke i promene u uslovima vožnje. Primera radi, ako se pešak nađe ispred vozila, EN-V će usporiti na manju i sigurniju brzinu i zaustaviti se ranije od današnjih vozila. EN-V je konstruisan za brzine i radijus kretanja današnjih urbanih vozača. Mase manje od 500 kg, dugačak je oko 1,5 metra. Radi poređenja, današnji tipični automobil težak je preko 1.500 kg i čak je trostruko duži. Pored toga, današnjim automobilima potrebno je preko 10 kvadratnih metara za parkiranje, a parkirani su više od 90% vremena. EN-V-ove manje dimenzije i bolja mogućnost upravljanja znače da se na isti parking može smestiti čak pet puta više EN-V-ova nego današnjih prosečnih automobila.
EN-V je lider kada se radi o efikasnosti i tehnologiji, ali postavlja i nove standarde u dizajnu vozila. Za njegovu premijeru GM-ovi dizajnerski timovi širom sveta dali su vlastitu viziju mobilnosti u budućnosti. Xiao (smeh) dizajnirao je GM Holdenov dizajnerski tim iz Australije, izgled modela Jiao (ponos) osmislili su dizajneri iz GM-a Evropa, a Miao (čarolija) dizajnirao je General Motors Advanced Design Studio iz američke savezne države Kalifornije. Svaki EN-V odlikuje jedinstvena dizajnerska šema koja ilustruje svestranost ove pogonske platforme.
Dizajn s jedinstvenim otvorima, elegantnim interijerom i inovativnom bojom, kao i tehnologijama iz svetala i sedišta daje svakom EN-V-u posebnu ličnost. Xiao je sa svojom morskiplavom bojom i dizajnom inspirisan nautikom, opušten i udoban. Za većinu dizajnerskih elemenata Miao-a dizajneri su se inspirisali iz sveta potrošačke elektronike, pa je zato robustan i muževnog izgleda. Dizajneri su takođe iskoristili Miao da bi pokazali inovativna rešenja za svetla, pri čemu su mnogo koristili LED osvetljenje. Sa svojim čistim linijama i svetlim bojama, Jiao je dizajnerski nastao pod uticajem nagibnih vozova i kineskih operskih maski. Karoserija i kabina EN-V-a napravljeni su od ugljenih vlakana, po narudžbi rađenog leksana i akrila, materijala koji se inače koriste u konstrukciji trkačkih automobila, vojnih aviona i svemirskih letelica, zbog svoje snage i izuzetno male mase.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.