U trendu

Jednostavan trik za uštedu goriva: Sve zavisi od ove funkcije

Dolaze nam vrući dani, klima-uređaji u kućama i automobilima radiće punim intenzitetom, a sve to uključuje i povećanu potrošnju energije. Ovde nas zanimaju, pre svega, automobili, odnosno kako uštedeti barem malo goriva tokom rada klima-uređaja.

Znate da klima-uređaj može uzimati vazduh za hlađenje kabine vozila spolja ili iznutra i upravo tu leži prilika za uštedu goriva. Naime, ako klima-uređaj uzima vazduh spolja, potrebno je mnogo više energije da se rashladi nego da recirkuliše vazduh u kabini. Uzimajući vazduh iznutra, klima-uređaj ga takođe filtrira, ali sprečava ulazak prašine, zagađenja i neprijatnih mirisa, piše Revija HAK.

Zato je dobar način za uštedu goriva pritiskanje dugmeta za recirkulaciju vazduha. A to je da pritom sistem uzima vazduh koji se nalazi u putničkom prostoru, a koji će imati sve nižu temperaturu. Tokom vrućih letnih dana preporučljivo je aktivirati ovu funkciju, a na dužim putovanjima tek povremeno uključiti i opciju hlađenja spoljnog vazduha, da osvežite vazduh u kabini.

Spominju se velike uštede koje idu i iznad 10 posto potrošnje goriva. Isplati se.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar