U trendu

Još jedna premijera u Ženevi: Opel Meriva

Svetsku premijeru na predstojećem salonu automobila u Ženevi (od 6. do 16. marta) doživeće i novi Opel-ov model takozvanih monocab vozila. To je kompaktno malo vozilo pod nazivom Opel Meriva. Ono predstavlja koncept nove buduće generacije modela ove kategorije, koji će se odlikovati izuzetnom fleksibilnošću.
Opel Meriva se pojavio na tržištu 2003. godine. Već od svog izlaska na tržište zauzeo je vodeću poziciju u segmentu vozila kome pripada. Trenutno aktuelan model dizajniran je i razvijen u Brazilu. Za razliku od njega, novi Opel Meriva biće kompletno realizovan u Opel-u (matičnoj fabrici u Nemačkoj). Kao razlog izmene u strategiji razvoja predstavnici kompanije navode to da je trenutno aktuelna evropska Corsa, na čijoj platformi se zasniva Meriva, potpuno razvijena u Opel-u, a ne u fabrici u Brazilu. S obzirom na to, novi koncept Opel Meriva-e često se naziva „Super Corsa“.
Nova Meriva ostvarena je sa znatnim izmenama u dizajnu (u odnosu na prethodni model). Na njoj su primenjena mnoga inovativna rešenja „monocab“ vozila, kod kojih zadnji deo s prtljažnikom nije vizuelno odvojen od kabine za vozača i ostale putnike. Time je uveden nov koncept višefunkcionalnog i fleksibilnog enterijera. Isti koncept Opel je primenio i u Zafira-i, a naći će se i novoj Agila-i (koja će tek startovati na tržištu). Dosadašnja iskustva u Opel-u pokazala su da za njihova vozila te kategorije postoji veliko interesovanje. Naime, svako peto prodato Opel-ovo vozilo je iz te kategorije, dok je na čitavom svetskom tržištu svaki osmi prodati automobil „monocab“.
Koncept fleksibilnog enterijera u ovom modelu nosi naziv Flex Space, a s istim ciljem se i Zafira-in koncept Flex 7 (s dva dodata sedišta u prtljažniku) uklapa u „monocab“ strategiju. Dizajn Opel Meriva-e zasniva se na prepoznatljivim zaobljenim linijama, s krovom koji se lagano spušta prema zadnjem delu. Inovativne izmene u dizajnu krova i zadnjeg dela dopunjuju znatno veći bočni prozori, s mnogo boljom preglednošću u odnosu na prethodni model. U izvorima informacija specifikacijama novog modela posvećeno je mnogo manje pažnje. Za te podatke očigledno ćemo morati da sačekamo predstojeći salon automobila u Ženevi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.