U trendu

Kako da vaš automobil što lakše podnese zimu

Zima je sigurno najgore godišnje doba za vaš automobil, posebno ako živite u krajevima s velikom količinom padavina, mnogo snega i niskim temperaturama. Zbog snega ili poledice automobil teže prenosi snagu na podlogu, so na putevima šteti limariji, niske temperature onemogućavaju normalan rad motora, troši se energija iz akumulatora, a dugoročno sve automobilske komponente su opterećenije u zimskim uslovima. Ipak, to ne znači da svoj automobil i sebe ne možete pripremiti za zimu i zimske uslove.
Odgovarajuće zimske gume su prva stavka kojoj treba posvetiti pažnju. Pravilo je da s letnjih guma treba preći na zimske kada temperatura padne ispod pet stepeni Celzijusa. Mnogi ipak veruju da im zimske gume nisu potrebne do prvog snega, što je greška. Letnje gume se na niskim temperaturama stvrdnu, pa ne nude adekvatno prijajanje za podlogu, zbog čega zaustavni put postaje duži, a držanje automobila na putu i mogućnost upravljanja njime lošije. Danas mnogi vozači koriste takozvane univerzalne gume, koje vrše funkciju i na toplom i na hladnom, ali ne pružaju performanse pravih zimskih guma zimi ni pravih letnjih guma leti. Pravilo dobrih zimskih guma je da im dubina šara mora biti minimalno četiri milimetra, kao i da moraju biti montirane na svim, a ne samo pogonskim točkovima. Kad ste već kod guma, obavezno proverite vazduh u gumama. Vazduh u gumama, kao i svaki drugi gas, na niske temperature reaguje smanjenjem zapremine. Naduvajte gume prema preporuci proizvođača koju možete naći u knjižici vozila ili na unutrašnjoj strani vozačevih vrata. Pravilno naduvana guma ponudiće maksimalno moguće prijanjanje za podlogu i istovremeno će onemogućiti oštećenje točka pri naletanju na neku skrivenu rupu ili, još gore, na oštećene ivice puta.
Promena rashladne tečnosti najjeftiniji je i najsigurniji način za očuvanje vašeg automobila i njegovog motora. Preporuka je da preko zime napravite mešavinu antifriza i vode u razmeri 50:50. Sastav mešavine možete proveriti pomoću testera koji se mogu nabaviti na skoro svakoj benzinskoj pumpi. Nemojte zanemariti ni tečnost za čišćenje stakala i nipošto nemojte samo dopuniti posudu za tečnost običnom vodom, pošto će se ona smrznuti na niskim temperaturama. Ako već dugo niste promenili brisače, a primetili ste i da vas više ne služe kao nekad, izdvojite novac za ovu i te kako važnu sigurnosnu komponentu. Prosečni vek trajanja brisača je oko godinu dana. Iako se motorno ulje, zavisno od uputstva proizvođača, menja na svakih 10.000-20.000 kilometara, zima je period kada motori vole manje viskozno ulje. Niske temperature dodatno će zgusnuti ulje, zbog čega se ono neće podjednako dobro kretati kroz hladan motor, pa će motoru, barem u početku, dok ne postigne radnu temperaturu, nuditi mnogo manje preko potrebnog podmazivanja. Knjižica vozila reći će vam koje manje viskozno ulje proizvođač preporučuje za zimsku vožnju.
Nijedna druga komponenta automobila ne otkazuje tako iznenada kao akumulator. Najčešće, naravno, u situacijama kad se nalazite negde na kraju civilizacije. Niske temperature smanjuju efikasnost akumulatora i do 50 odsto, zato spojeve svog akumulatora i kablove obavezno održavajte čistim od eventualne korozije i proverite napon kod mehaničara. Ako je akumulator stariji od tri godine, najbolje je da ga zamenite novim. Efikasne kočnice osnovni su preduslov za sigurnu vožnju, što posebno dolazi do izražaja u zimskim uslovima, kada i najmanja razlika u kočenju po pojedinom točku može dovesti do gubitka kontrole nad vozilom. Proverite svoje kočnice, pa ih prema potrebi servisirajte. Svake godine zimske službe već na prve znakove snega zatrpavaju puteve solju, a to, suviše je i reći, može da šteti vašem vozilu. S vremena na vreme operite svoj automobil u autoperionici, a posebnu pažnju posvetite donjem delu karoserije automobila i sanirajte eventualna oštećenja na karoseriji koja mogu dovesti do korozije i pojave rđe. Nekim ljudima u zimsku opremu spadaju samo lanci, ali pažljiv vozač će za vreme zime u prtljažniku automobila, uz standardnu opremu, kao što su prva pomoć, kablovi za paljenje, osnovni alat i adekvatno naduvana rezervna guma, uvek držati malu lopatu na rasklapanje, metlicu i grebač leda, baterijsku lampu, nešto tople odeće, ćebe i rukavice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar