U trendu

Kia Magentis – Optima za evropsko tržište

Suprotno prvim pretpostavkama, nova Kia ipak neće nositi ime Magentis, već Optima. Prepoznatljivi dizajnerski jezik kompanije ustoličen pod budnim okom Pitera Šrejera (Peter Schreyer) uspešno je nastavljen, a limuzina je dobila i određenu dozu elegancije vidljive iz svakog ugla. Optima, kako će se ovaj automobil zvati na evropskom tržištu, veoma je privlačna limuzina i to je jednostavno teško poreći. Unutrašnjost je takođe u revijalnom tonu, prijatnom za oko i apsolutno ju je nemoguće povezati s onom kakva je ugrađivana u automobile ovog proizvođača do samo pre nekoliko godina. Kokpit je orijentisan ka vozaču, čime se naglašava i karakter samog vozila. Uz sačuvanu udobnost i prostranost putničke kabine vozačko sedište može se podesiti u čak šest parametara.
Za dašak luksuza moguće je naručiti kožne presvlake najboljeg kvaliteta, dodatke za putničku kabinu od karbona i plemenitih metala, kao i napredni multimedijalni navigacioni sistem. Optima se bazira na potpuno novoj platformi i nešto je većih ukupnih gabarita od Magentis-a, koji zamenjuje. S ukupnom dužinom od 4.845 mm protegla se za 45 mm, uz međuosovinski razmak povećan za 75 mm (2.795 mm). MacPherson napred i multilink pozadi osiguravaće zavidne dinamičke osobine, uz dorađeni upravljački sistem velike preciznosti. Ponudu motora na tržištima zapadne Evrope činiće 2-litarski CVVL benzinac i 1,7-litarski VGT turbo dizel agregat, dok će im se hibridna verzija pridružiti nekoliko meseci posle predstavljanja početkom 2011. godine.
Oba menjača, bilo da je u pitanju manuelni ili automatski, imaće po šest stepeni prenosa. Velika pažnja posvećena je kako aktivnoj, tako i pasivnoj sigurnosti, pa će Optima biti bogato opremljena. Već u standardnoj verziji imaće šest vazdušnih jastuka, bočna ojačanja vrata, napredne sigurnosne pojaseve koji su osigurani u tri tačke, sistem kontrole pritiska vazduha u gumama, ABS, kontrolu stabilnosti i još mnogo drugih najmodernijih sistema za pomoć vozaču. Na kraju ostaje cena ovog automobila. Ona će, po uobičajenom receptu iz Kie, biti znatno niža od cene modela evropske i japanske konkurencije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.