Korisni trikovi za vožnju: Evo kako smanjiti potrošnju goriva za čak 50%

Mnogi vozači greše…

Nemačka organizacija Tüv Süd, koja se bavi sertifikovanjem i inspekcijama, dala je nekoliko zanimljivih saveta o štedljivoj vožnji. Neke znate, a neke možda i ne. Kako biste uštedeli gorivo prebacite u višu brzinu pri 2000 o/min.

Takođe, mnogi vozači imaju potrebu da ostanu u nižoj brzini, ali već pri 50 km/h možete da budete u četvrtoj brzini, a zavisno o prenosnim odnosima u menjaču te vrsti motora (turbodizelski, turbobenzinski…) možda čak i u petoj.

Potrošnja goriva pada za čak pedeset posto ako ste u četvrtoj brzini, a ne u drugoj pri navedenoj brzini. Novi automatski menjači optimizuju stepen prenosa, ali s ručnim menjačima vi ćete morati da izaberete. Kad ugledate crveno svetlo na semaforu, maknite nogu s gasa i lagano se približavajte semaforu. Nemojte do poslednjeg trenutka da stiskate papučicu gasa i zatim snažno kočite, prenosi Revija HAK.

Na autoputu nemojte da vozite brže od 130 km/h. Neretko je zbog prirode saobraćaju, konstantnih kočenja i ubrzanja, vremenski dobitak minimalan, a potrošnja goriva raste.

Rešite se nepotrebnih balasta, odnosno stvari u automobilu koje povećavaju masu. Dodatnih 100 kilograma u vozilu povećava potrošnju za 0.3 litra. Isto važi i za dodatke poput krovnih kutija i nosača za bicikle, koji narušavaju aerodinamiku automobila te povećavaju potrošnju goriva. Na kraju, 0.2 bara preslabo naduvane gume povećavaju potrošnju goriva i za deset posto.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.