U trendu

Lamborghini Reventón Roadster – raketa bez krova

Pionir u proizvodnji superautomobila – Lamborghini, proizvešće samo 20 primeraka modela Reventón Roadster, pa će samo retki srećnici moći da uživaju u vožnji bez krova pri brzinama ravnim onima u bolidu F1. Na Lamborghini-jevom štandu na ovogodišnjem Frankfurtskom salonu automobila nije bilo ekoloških poruka i natpisa za koliko su grama ugljen-dioksida po kilometru uspeli da snize zagađenje. Ništa od zelenila, jer ipak je Lamborghini rodonačelnik svih superautomobila. Njegov štand su ulepšavale dve lepotice i jedan lepotan, Reventón Roadster.
Reč je o verziji bez krova istoimenog automobila, koji je predstavljen pre dve godine i do sada je prodat u obećanih 20 primeraka. Zanimljivo je da se VW grupa, koja je vlasnik Lamborghini-ija, bez obzira na recesiju odlučila za proizvodnju Roadster-a, što samo dokazuje da na tržištu superautomobila nema krize. Centralno postavljen 6,5-litarski V12 motor preuzet je iz modela Murcielago, a razvija 650 konjskih snaga i 660 Nm obrtnog momenta. Službenih podataka o performansama ovog automobila još nema, ali s takvim motorom bi Lamborghini Reventón Roadster do stotke trebalo da pojuri za 3,4 sekunde, a krajnja brzina bi trebalo da bude oko 340 km/h.
Čak i ako imate 1,1 milion evra, kolika će biti cena Lamborghini Reventón Roadster-a, podatak da Italijani nameravaju da ih naprave u seriji od samo 20 komada bitno umanjuje šanse da ćete ga parkirati ispred svog omiljenog kafića. Snaga se na točkove prenosi putem 6-stepenog menjača, a sistem pogona pokreće sve točkove. Nudi se samo u jednoj boji, sivoj bez sjaja. Naravno, konkurencija u ovom segmentu nije brojna, ali je zvučna. I dosad je Lamborghini među deset najbržih kabrioleta na svetu imao dva svoja predstavnika (Murcielago LP650-4 Roadster i Gallardo LP560-4 Spyder), a Lamborghini Reventón Roadster će iz ovog odabranog društva istisnuti jedinog Amerikanca – Dodge Viper SRT-10. Pored roadster verzija modela Bugatti Veyron i Pagani Zonda, u ovom društvu se nalaze i Mercedes SLR McLaren Roadster, Ferrari Scuderia Spider 16M, BMW Alpina B6 S Cabrio, Bentley Continental GTC Speed i Porsche 911 Turbo Cabrio.
Zanimljivo je i poreklo imena ovog automobila. Prema Lamborghini-jevoj tradiciji, i ovaj model je dobio ime prema biku za borbu. Meksički bik Reventón poznat je po tome što je 1943. godine u koridi usmrtio poznatog matadora Feliksa Guzmana (Felix Guzmán). Reventón na španskom jeziku znači eksplozija, a kao fraza rečenica "vámonos de reventón", znači "večeras idemo u grad da se zabavimo". Oba značenja reči Reventón veoma dobro pristaju ovom automobilu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.